Een brandschone zaak: zekerheid over brandveilige PV-installaties op daken

28.01.2021 Joyce Beuken

Een brandschone zaak: zekerheid over brandveilige PV-installaties op daken

Het verzekeren van een pand met zonnepanelen kan moeizaam verlopen. Omdat het plaatsen van zonnepanelen het risico op brand lijkt te verhogen, willen verzekeraars zo goed mogelijk op de hoogte zijn van het plan de campagne. Om die reden brengt Solarif, verzekeringsadviseur binnen de solarbranche, een paper over hoe je knelpunten voorkomt.

Harry Wolkenfelt, CEO van Solarif, vertelt uitgebreid over de paper. “Dit is de eerste keer dat wij een paper uitbrengen. Het is een redelijk boekwerk geworden.”

Hoe is de paper tot stand gekomen?

“We hebben de inhoud afgestemd met de diverse partijen in de solarbranche, maar bijvoorbeeld ook met de brandweer, de technische commissie van Holland Solar en een aantal inspectiebedrijven. Al deze belanghebbenden hebben feedback gegeven die wij vervolgens hebben verwerkt. Het is dan ook een breed gedragen paper.”

“Toch kunnen we niet iedereen blij maken. Bepaalde bedrijven willen natuurlijk niets liever dan dat we schrijven dat al hun waren niet brandbaar zijn of hebben andere gedachten over de materie. Maar dat is nou eenmaal niet zo. We hebben het rapport geschreven vanuit de optiek van de verzekeraar. Dat is de insteek, in combinatie met wat je in feite moet doen om een verzekerbaar project te ontwikkelen, inclusief de inspecties die daarvoor nodig zijn.”

Wat is een veelgemaakte fout?

“Een groot dak kun je helemaal volgooien met panelen, echter een gebouw is vaak opgedeeld in brandcompartimenten, daar zul je met het ontwerp rekening mee moeten houden om te voorkomen dat een brand zich via de zonnepanelen van het ene brandcompartiment verspreidt naar de naastgelegen brandcompartiment. Als je de panelen over de compartimenten heen laat lopen, dan verhoog je de kans op verspreiding van een mogelijke brand. Over dit soort dingen wordt onvoldoende nagedacht.”

“Ik zie wekelijks foto’s van daken die zijn vol gelegd met panelen. Als daar brand uitbreekt, waar moet de brandweer dan lopen? Officieel wilt de brandweer tussen panelen door kunnen lopen met twee brandweermannen, naast elkaar, in volle bepakking. Bij menig dak is dat niet mogelijk.”

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

“Qua locatie moet je nadenken of in geval van een brand de brandweer er überhaupt bij kan. Ook de locatie van de omvormer is van belang, net als hoe je alle kabels laat lopen. Daarnaast kan het zijn dat je vanwege de bedrijfsactiviteiten die in het pand plaatsvinden het besluit zult moeten nemen dat er beter geen zonnepanelen op dak kunnen worden geplaatst, omdat bijvoorbeeld het stilstaan van die activiteiten misschien wel tonnen per dag kunnen kosten. Het bedrijfsrisico is simpelweg te groot.

“Pas je supervisie toe tijdens de installatiewerkzaamheden, doe je achteraf een scope-12 inspectie? Bedenk wel, Scope-12 is ook niet iets eenmalig. Na de eerste bijzondere inspectie (EBI) volgen periodieke inspecties.

Hoe helpt dit paper je daarbij?

"Solarif adviseert een plan van aanpak te maken, waarin je al het eerder genoemde en nog veel meer kanttekeningen meeneemt. Dat plan moet je vooraf bespreken met de verzekeraar. Je moet in feite van tevoren al goedkeuring halen, in plaats van dat je begint en ergens tegen het einde geconfronteerd wordt door de verzekeraar met negatief nieuws. In de paper hebben we deze stappen uitgewerkt en van voorbeelden voorzien."

"Hoewel diverse verschillende partijen uit de solar branche hun feedback hebben gegeven en achter het stuk staan, willen zij niet vermeld worden. Omdat onze naam eraan hangt is het in feite een commercieel stuk, ondanks dat het gratis is. Maar als je het leest zal je zien dat er niets commercieels aan is. Het is puur kennisoverdracht.” 

Het rapport is hier gratis te downloaden via Solarif.