Een garantie voor de toekomst?

24.09.2020 Steven Heshusius

Een garantie voor de toekomst?

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Hoewel deze slogan haar faam verwierf door consumenten te waarschuwen voor het risico van financiële investeringen, lijkt deze wat betreft zonne-energie eerder te slaan op de kansen voor de zon-PV-sector.

Waar het rendement van financiële beleggingen fluctueert gaat dat van zonnecellen al jaren omhoog. En hoewel dit met de huidige generatie panelen lijkt te stabiliseren net boven de 20%, zorgt dit hedendaagse rendement in combinatie met steeds lagere prijzen ervoor dat het geïnstalleerde zon-PV-volume een vogelvlucht kan nemen. In de energiemix van de toekomst neemt zon-pv dan ook een steeds prominentere plek in. Deze globale energietransitie verhoogt de kans op het in stand houden van het ecosysteem dat al het leven op aarde ondersteunt.

Toch liggen er op nationaal niveau ook risico’s op de loer. De ongekende groei van zon-PV werd namelijk niet alleen mogelijk gemaakt door hoog zonnecelrendement en steeds lagere prijzen. Ook de stimulering van duurzame energie vanuit de overheid heeft een belangrijke rol vervuld. Verschillende maatregelen in zowel de residentiele als de commerciële markt hebben ervoor gezorgd dat zon PV-heeft kunnen groeien naar de huidige 8 GW aan geïnstalleerde capaciteit. Juist deze maatregelen staan op het punt te veranderen.

De overgang van SDE+ naar ++ brengt verdere competitie tussen duurzame technieken, wat zou kunnen resulteren in lagere marges voor commerciële zon-PV. Ondertussen worden in de salderingsregeling de marges voor consumenten verlaagd om toekomstige oversubsidiëring van residentiele zon-PV te voorkomen. Puur vanuit financieel oogpunt lijkt een waarschuwing over toekomstige groei van zon-PV in ons land dus wel op zijn plaats.

In deze laatste zin schuilt de crux. Om de nadelige gevolgen van klimaatverandering te beperken, moet niet alleen ons energiesysteem maar ook onze manier van denken in termen van groei en financiële risico’s veranderen. Het zou zonde zijn als we ons alleen maar blind staren op de risico’s van nieuwe lokale regelingen. Het grote verhaal blijft de technologische vooruitgang die aan de basis stond van het hedendaagse succes, en die nog wel even voort al duren. Zo biedt het verleden geen garantie, maar laat ons wel de grote kansen zien die er voor de toekomst nog liggen.

Steven Heshusius is researcher bij onderzoeksbureau Dutch New Energy Research.