Een nieuw tijdperk in Solar

11.02.2021 Jan-Jaap van Os

Een nieuw tijdperk in Solar

Toen Solar365 me vroeg om een column te schrijven dacht ik gelijk “leuk, maar ben ik al zo oud dan?” Maar in een jonge snelgroeiende markt hoor je al snel bij de veteranen. De ontwikkelingen in de Solar markt zijn vergelijkbaar met hoe andere markten zich ontwikkelden. Ford brak bijvoorbeeld in de jaren ’20 de automarkt open met haar serieproductie van de model T en maakte autobezit financieel voor iedereen mogelijk. Het duurde echter ruim 10 jaar voordat General Motors  met een reactie kwam waar de markt aan toe was; diversificatie! Voor iedere toepassing een nieuw model.

De solarmarkt zit sinds een aantal jaar ook in de fase van diversificatie. Nieuwe toepassingsgebieden voor zonnepanelen stellen andere eisen aan de panelen; grotere panelen voor grote parken, sterke en vochtbestendige panelen voor drijvende parken, full black panelen voor op de daken en uiteraard panelen voor gebouwgeïntegreerde toepassing (BIPV). Een ding hebben ze echter allen gemeen en dat is de eis voor een lage kostprijs.

BIPV onverwachts voordelig

Onterecht wordt BIPV vaak afgedaan als een dure oplossing. Omdat iets mooier en beter is hoeft het niet automatisch duurder te zijn. Een BIPV-systeem heeft naast de functie van zonnepaneel ook een bouwkundige functie, bijvoorbeeld waterkering. Wanneer er naar de Total Cost of Ownership (TCO) wordt gekeken van een heel dak, dus inclusief kosten als dakpannen en legkosten in plaats van enkel het zonnepaneel, blijkt al snel dat de kosten voor BIPV bij een slim ontworpen systeem lager kunnen zijn, zowel voor de aannemer als voor de eindklant. De grote aannemers in NL werken inmiddels met onze BIPV-producten als X-Roof. Ze begrijpen de rekensom.

Net zoals een auto van nu niet meer op de houten wielen van de Ford model T rijdt, kan een standaard zonnepaneel niet zomaar voor BIPV gebruikt worden. Het BIPV-zonnepaneel wordt meer een bouwelement met speciale bouwfysische eisen en een levensduur vergelijkbaar met het dak: 30-40 jaar.

Museumstuk

In navolging van andere landen in Europa waar BIPV al verplicht is, zien we gemeenten in Nederland meer welstandseisen en hogere opwekeisen stellen aan projecten. Energiepositieve wijken zijn geen uitzondering meer. Met kleinere in-dak zonnepanelen kan meer energie van het dak gehaald worden, blijft de TCO laag en is de welstand tevreden. Het nieuwe tijdperk van BIPV is daarmee begonnen. We hoeven nu alleen nog maar een plekje te vinden in een museum voor het 60 cels opdak zonnepaneel.