Een rijdende reinigingsrobot voor het betere schoonmaakwerk

10.11.2021 Jan de Wit

Een rijdende reinigingsrobot voor het betere schoonmaakwerk
©Ton van Til

Schoonmaakbedrijf Hartclass bestaat al sinds 1961, vroeger maakte het schepen schoon en was het actief in de olie- en voedselindustrie. Om ook mee te gaan in de energietransitie legt het bedrijf zich nu volledig toe op het reinigen van zonnepanelen, onder het motto: wél groene energie, géén groene panelen. Dat doet Hartclass tegenwoordig met reinigingsrobots.

Het ziet er niet alleen onsmakelijk uit, maar de algen, mos, stof, uitwerpselen en nestresten van vogels verminderen ook de opwekefficiëntie van zonnepanelen. Hartclass reinigt daarom met speciaal osmosewater, water dat is ontdaan van alle kalk, metalen, mineralen en bacteriën die in leidingwater aanwezig zijn.

“Osmosewater heeft een sterk reinigend vermogen waardoor je geen schoonmaakmiddelen nodig hebt”, vertelt Miranda Kok, office manager bij Hartclass. “Daarnaast droogt osmosewater streeploos op, milieuvriendelijk en zeer geschikt voor zonnepanelen.”

Eindeloze mogelijkheden
Hoe zonnepanelen het beste schoon te maken zijn, is vrijwel geheel afhankelijk van de opstelling van de installatie. Grondgebonden zonneparken, drijvende panelen, staldakinstallaties, panelen op platte of schuine daken en (grotere) industriële daken. Hartclass heeft verschillende type machines voor de juiste klus en kan ook meerdere robots tegelijk inzetten om zonne-energie-installaties sneller schoon te krijgen.

“We kopen de reinigingsrobots van SolarCleano sinds 2018 en sinds 2019 hebben we mede daarom ook een gedeelde stand op Solar Solutions International.” Hoe snel de robot te werk gaat, verschilt echt per type dak.

“Als de robot direct van het ene paneel naar het volgende kan rijden, gaat het natuurlijk veel sneller. Dat kan verschillen van een paar honderd tot een paar duizend panelen per dag. De grotere zonneparken gaan daardoor veel makkelijker”, zo legt Kok uit.

“Waar de operator op een veilige plek de robot kan besturen heeft ook invloed. Vanuit een hoogwerker werken kost nou eenmaal meer tijd dan wanneer de operator op de grond mee kan lopen.”

De schoonmakers van Hartclass zijn daarom ook VCA (Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers) gecertificeerd en in het bezit van een hoogwerker- en een heftruckcertificaat.

Veilige schoonmaak voor personeel en paneel
De operator bestuurt de reinigingsrobot met een apparaat dat hij of zij om zijn middel kan doen. Wanneer de robot niet ingezet kan worden, wordt er schoongemaakt met elektrisch roterende telescoopborstels. “Die zijn speciaal voor zonnepanelen ontwikkeld”, vertelt Kok.

“Nu moeten glazenwassers vaak nog handmatig alle mos en algen eruit trekken, met de robot gaat dat veel gemakkelijker, maar rond de randen wil je extra voorzichtig zijn.” Hoewel de robot aan de stevige kant (75 kilo) is, is er geen risico op beschadigingen aan de zonnepanelen in de vorm van microcracks.

 “Dat komt door gewichtsspreiding”, stelt Kok. “Daardoor blijft de druk per oppervlak van het paneel relatief laag en loop je geen risico deze te beschadigen. De reinigingsrobots zijn speciaal ontwikkeld om over zonnepanelen te kunnen rijden.”

Dat is ook de reden dat Hartclass alleen niet schoonmaakt als er sneeuw ligt, zo legt Kok uit. “Dat is een stukje risicoschatting, je wilt geen beschadigingen en het moet veilig zijn voor de operator. De rest van het jaar kunnen we wel schoonmaken.” Ten slotte zou ze projectontwikkelaars mee willen geven om van tevoren al over schoonmaakmogelijkheden na te denken.

“Met name bij het ontwerpen van de opstelling van een zonne-energiesysteem. Soms zie je namelijk dat er maar maximaal 8 centimeter ruimte is tussen de panelen, dan kan er niet tussen de panelen door gelopen worden en wordt het schoonmaken erg lastig. Je hebt eigenlijk minimaal 12 centimeter nodig. Ook uitstekende delen rondom de installatie zijn onhandig omdat de waterslang hierachter blijft steken. Dit kan een hoop extra tijd kosten.”