Een thuis-elektrolyzer voor opslag zonnestroom

10.03.2021 Simone Tresoor

Een thuis-elektrolyzer voor opslag zonnestroom

Het Eindhoven Institute for Renewable Energy Systems (EIRES) is bezig met het ontwerpen en bouwen van een elektrolyzer zo groot als een wasmachine, schrijft innovationorigins.

EIRES wil elektrolyzers ontwerpen die in elk huis kunnen worden geplaatst om elektriciteit op te slaan die wordt opgewekt door zonnepanelen of windturbines. Op die manier hebben huishoudens altijd toegang tot duurzame energie, ook als het windstil is of bewolkt.

Robuuste bekende technologie

Elektrolyse is een robuuste en bekende technologie. Dankzij elektriciteit wordt water letterlijk “gesplitst” in waterstof en zuurstof en allebei afzonderlijk opgevangen. Waterstof is niet alleen van essentieel belang voor het opwekken van elektriciteit, maar is ook een belangrijke bouwsteen voor de synthese van chemicaliën en brandstoffen wanneer deze worden gecombineerd met CO.

Dure edelmetalen vervangen voor goedkopere

De technologie bestaat dus gewoon, maar de uitdaging zit hem in het feit dat de materialen die we er nu voor gebruikt worden, schaarse edelmetalen zoals platina en irdiumoxide, te duur zijn. Het onderzoek richt zich dan ook op het ontwerpen en bouwen met materialen die deze dure metalen kunnen vervangen en beter beschikbaar zijn. Dit zou bijvoorbeeld kunnen met een aantrekkelijke verbinding op basis van kobalt, fosfor en zuurstof, kobaltfosfaat genaamd.  

EIRES vind het ook essentieel om de samenwerking te zoeken, dit doen ze met de TU/e en Differ (Dutch institute for fundemental energy research). Zowel de Duitse als de Nederlandse regering hebben het thema elektrolyse hoog op de agenda staan en ondersteunen toekomstige samenwerkingen op dit vlak.