Een vijfde sportclubs heeft panelen

23.11.2020 Joyce Beuken

Een vijfde sportclubs heeft panelen

Waar er 6 jaar geleden bij slechts 3% van alle sportclubs panelen te vinden waren, is dit aantal inmiddels gestegen tot 22%. De reden hiervoor lijkt met name de kostenbesparing, dat meldt BOSA.

BOSA, ofwel Bouw en onderhoud Sportaccommodaties, analyseerde de subsidieregeling voor sportverenigingen. Er is zo’n 94 miljoen euro beschikbaar gesteld voor subsidies van het integreren van duurzame alternatieven bij de clubs. Tot en met half november is er 'pas' voor 44 miljoen euro aangevraagd. Er wordt met name subsidie aangevraagd voor duurzame verlichting van het veld en zonne-installaties.

Vereniging niet op de hoogte

BOSA heeft daarnaast ondervonden dat er nog heel wat punten te scoren vallen op het gebied van bekendheid. De helft van de sportverenigingen weet volgens BOSA nog niet van het bestaan de subsidieregeling. Dit is overigens wel een flinke verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen wist maar liefst twee derde niet van het bestaan af.

Kansen

In de analyse is te lezen dat er nog een flinke inhaalslag te maken valt. “Het feit dat iets meer dan 20 procent van de verenigingen beschikt over zonnepanelen, betekent ook dat zo’n 80 procent van de verenigingen nog niet over zonnepanelen beschikt. Dit biedt nog enorm veel ruimte voor investeringen bij een groot gedeelte van de doelgroep, waardoor het nog steeds relevant is sportverenigingen te stimuleren om deze investeringen te doen”, zo schrijft BOSA.