Eerste zonne-deelauto ter wereld komt van Nederlands bodem

12.10.2022 Joyce Beuken

Eerste zonne-deelauto ter wereld komt van Nederlands bodem
©Squad Mobility

Heeft iedere consument nog een eigen auto nodig? Niet als je het vraagt aan de aanjagers van de deelauto. Wie duurzaamheid bovengemiddeld hoog in het vaandel wilt hebben tijdens de autorit, zet de zinnen op de Squad Solar City Car, de eerste zonne-stadsauto ter wereld die zowel voor deelplatforms als privégebruik kan worden ingezet.

De Squad komt uit de hoge hoed van voormalig Lightyear-medewerkers Robert Hoevers en Chris Klok. De auto, is ontwikkeld met toepassing op de deelmarkt in het achterhoofd, hoeft na een ritje niet te worden achtergelaten bij de laadpaal. Via een zonnepaneel dat in het dak geïntegreerd is, laadt het voertuig overal waar licht schijnt op.

Compact
Dankzij het automatische opladen, maar ook de draagbare en uitwisselbare batterijen, is de Squad een ideaal voertuig voor deelplatforms, meent de producent. Het voertuig is bovendien bovengemiddeld compact. Op een gewone parkeerplaats zouden drie voertuigen dwars kunnen worden geparkeerd.

De Squad kan volgens de producenten gezien worden als de oplossing voor stedelijke emissies, maar ook netcongestie en zelfs parkeerproblemen. Wel geven ze toe dat het voortuig de gebruiker niet van Groningen naar Rotterdam kan brengen: de auto is uitsluitend bedoeld voor de ‘dagelijkse mobiliteitsbehoefte’, te weten boodschappen, kinderen naar school brengen, naar de sportclub gaan en winkelen. Het voertuig behaalt een maximale snelheid van 45 kilometer per uur. Als zestienjarige mag je de Squad dan ook pakken, mits je je brommerrijbewijs hebt.

Emissievrij
Iedere dag kan er tot 20 kilometer worden geladen op zonne-energie. Squad heeft een range van 100 kilometer. Daarmee is de Squad een uitstekend alternatief voor andere zogeheten microcars. Gemiddeld rijdt zo’n microcar 12,5 kilometer per dag. Wie het gemiddelde verbruik ook bij de Squad hanteert, rijdt volledig emissievrij.

Een leuk detail: als alternatief voor de aanschaf van de uitvoering met airconditioning, kun je op zomerse dagen de deuren uit de Squad halen, zoals te zien is op de afbeelding. Voor de minder gunstige dagen kunnen er dus wel deuren in het voertuig worden geplaatst.

Duurzaamheid is ook elders in het productieproces van de Squad te vinden. De auto is repareerbaar, bestendig en robuust. Waar mogelijk is gerecycled kunststof en metaal gebruikt om het voertuig te maken. De eerste auto's moeten volgend jaar op de openbare weg verschijnen, binnen de bebouwde kom weliswaar.