Eerste zonrecord van het jaar

31.03.2021 Nicolien van Loon

Eerste zonrecord van het jaar

Een recordopbrengst aan zonne-energie is het resultaat van het stralende weer van dinsdag. Om 15:00 werd ongeveer 45 procent van de Nederlandse elektriciteitsvraag geleverd door de zon, zo vertelde energie-expert Martien Visser tegen NU.nl. Hoewel het de hoogste piek ooit genoteerd is, mag het niet te boek staan als dagrecord, omdat de dag daar te kort voor was. De snelle groei van zonnepanelen speelt natuurlijk ook een grote rol bij het behalen van het vroege record.

Ook vandaag liegt het er niet om:

Lentezon
In de uitzonderlijk zonnige lente van vorig jaar werd de piek van 40 procent pas in april bereikt. De zon staat dan hoger, waardoor zonnepanelen meer stroom produceren dan bij een lagere stand. Juni wordt gezien als de topmaand voor opwekken van zonne-energie. Wat dit record in de hand helpt zijn de meteorologische omstandigheden. De koude temperatuur van de lucht op grote hoogte, maakt dat de lucht zeer droog is, wat de zonintensiteit verhoogt.

Toename aantal zonnepanelen
De razendsnelle toename van het aantal zonnepanelen is de oorzaak dat de zonnestroomrecords elk jaar gebroken worden. Met een jaarlijkse stijging van 50 procent wordt de capaciteit natuurlijk ook verhoogd. Deze stijging is onder anderen te danken aan  particuliere eigenaren van daken.
Energie-expert Martien Visser: “Volgens het Klimaatakkoord en schattingen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is er in 2030 ongeveer drie keer zoveel zonvermogen als nu, terwijl de vraag naar elektriciteit tot 2030 niet of nauwelijks stijgt."

Weer of geen weer
Hetzelfde geldt voor windenergie. Vooral door de komst van windparken op de Noordzee worden ook bij stormachtig weer elk jaar nieuwe groenestroomrecords gebroken. Natuurlijk zijn er ook dagen met weinig zon en wind. Het KNMI waarschuwt dat er op die dagen 'energieflauwte' kan ontstaan. Per jaar verwachten zij dertien van dergelijke dagen, die voornamelijk in de winter vallen.