EM-Power Europe, digitalisering op Intersolar

15.06.2022 Kenneth Nwosu

EM-Power Europe, digitalisering op Intersolar
@Synchroguard

Onder EM-Power Europe werd tijdens Intersolar 2022 vooral plaats geboden aan een steeds belangrijker aspect van verduurzaming; digitalisering. Een onmisbaar middel in het samenbrengen, monitoren en slim aansturen van de verschillende takken van de energiesector van productie en opslag tot distributie en verbruik. 

Ervaren belanghebbenden uit de industrie stonden zij aan zij met start-ups en jonge bedrijven om hun innovaties voor slimmer energiemanagement tentoon te stellen. 

Decentraal en digitaal
Digitalisering is ook belangrijk vanwege de wens om de energievoorziening te decentraliseren. Waarom terugleveren aan een stroomnet dat niet altijd in staat is te ontvangen als je lokaal kunt verbruiken en opslaan? Veel start-ups richten zich op energie management systemen die gedecentraliseerde systemen slim kunnen verbinden èn door analyses kunnen optimaliseren. Bedrijven zoals de start-up Streamergy. Streamergy ontwikkelt een datahub voor duurzame energiesystemen. 

Smart grids
Over de capaciteit van het stroomnet is de laatste jaren genoeg geschreven. Denk vooral aan boze bezitters van PV die hun zonne-energie niet kunnen terugleveren wanneer ze juist het meeste produceren. 

De productie van duurzame energie is wenselijk, maar zorgt ook voor veel onzekerheid. De voorspelbaarheid van het stroomnet wordt hiermee kleiner en daarmee stijgt de kans op instabiliteit en storingen. Ook de elektrificatie van vervoer en warmteoplossingen voegt toe aan de belasting van het stroomnet. 

Stroomnetten moeten dus slimmer worden. Er werd dan ook veel aandacht geboden aan smart grids. Digitale management tools voor het monitoren van het stroomnet zullen een steeds grotere rol gaan spelen om zulke smart grids mogelijk te maken. 

De Zwitserse start-up Zaphiro helpt energiebedrijven met het aansluiten van duurzame energiebronnen zonder dat dit ten koste gaat van de stabiliteit van het net. De software van het bedrijf, SynchroGuard, houdt parameters in de gaten zoals spanning, voltage en andere relevante data. Deze informatie wordt ingezet om energiebedrijven te helpen hun efficiëntie te verhogen en stabiliteit te versterken. 

Slimmer verwarmen
Digitale systemen moeten ook uitkomst bieden bij de uitdaging van gebouw(eigenar)en om de gewenste C02-reductie te bereiken. In Duitsland is het niet gelukt deze doelstellingen over 2021 te halen. Hier ligt grote winst te behalen. Volgens het Duitse energie agentschap (DENA) wordt 35 procent van alle energie in Duitsland verbruikt door gebouwen. Daarvan wordt 75 procent gebruikt voor warmte. 

SigmaHeat is een Duitse start-up met als doel bezitters van land en gebouwen te helpen hun verbruik, kosten, belasting en C02-uitstoot te verlagen met slimme meetsystemen. Het systeem meet het verbruik en geeft live status updates. Via een app of desktop dashboard kan het gebruik bijgehouden worden en kunnen manieren gevonden worden om dit te verlagen. 

SmartRed richt zich ook op energiemanagement van gebouwen, maar vooral op de balans tussen lokale productie en verbruik van elektriciteit. Hierdoor moet onder andere piekbelasting van een stroomnet voorkomen worden. Ook vergemakkelijkt het de facturering van lokale laadstations die gebruikt worden om auto’s of fietsen op te laden.