Energiedebat focust op kostenefficiënte maatregelen

14.07.2021 Jan de Wit

Energiedebat focust op kostenefficiënte maatregelen

Donderdag debatteerde de Tweede Kamer over klimaat en energie. De ene na de andere motie werd besproken, 22 in totaal. 13 werden aangenomen, 9 verworpen. Welke moties werden er besproken met betrekking op de solarsector, welke werden aangenomen en gaan in de toekomst terugkomen?

Henri Bontenbal (CDA) en Pieter Grinwis (CU) verzochten de regering te onderzoeken onder welke voorwaarden energie-certificaten in Nederland tot een effectieve bijdrage aan energiebesparing in de gebouwde omgeving kunnen leiden.

“Het convenant energiebesparing bij huishoudens en kleine bedrijven heeft niet de 10 petajoule opgeleverd die was beloofd, maar slechts 2 petajoule”, zo stelt de motie. De Kamerleden zien in andere landen dat een certificaat in combinatie met een verplichting goed werkt, de motie werd dan ook aangenomen.

Een motie van dit duo om een verkenning naar buurtbatterijen te initiëren werd eveneens aangenomen.

Kostenefficiënte technologieën
Een breed gedragen motie was er van de Kamerleden Chris Stoffer (SGP), Bontenbal, Caroline van der Plas (BBB), Grinwis en Silvio Erkens (VVD). Aangenomen werd dat de regering gaat onderzoeken hoe er bij de vormgeving van de SDE++-regeling rekening gehouden kan worden met de systeemkosten die energiebronnen met zich meebrengen. Sommige investeringen brengen immers hoge systeemkosten met zich mee voor netverzwaring en energieopslag.

Van der Plas, (BBB), Stoffer (SGP), Van Haga (Groep Van Haga) en Liane den Haan (Fractie Den Haan) verzochten het kabinet de mogelijkheden van zonnepanelen op vangrails, in wegbermen langs snelwegen, op overkappingen van snelwegen en parkeerterreinen, te onderzoeken.

Ze zeggen het ‘onwenselijk’ te vinden wanneer ‘vruchtbare landbouwgrond of natuurgronden wordt opgeofferd’ voor de energietransitie. De motie om dit soort dubbellocaties te onderzoeken werd aangenomen.

Rijkswaterstaat stelde onlangs al dat de grond rondom Nederlandse snelwegen 1,5 tot 4 terawattuur zou kunnen opleveren. Ook worden al pilots gedaan met zonnedaken op snelwegen en geluidsschermen met geïntegreerde zonnepanelen.

Verworpen moties
Van Haga en Van der Plas dienden ook moties in om zonder draagvlak geen windmolenparken en zonne-akkers meer te bouwen, en te stoppen met zonneakkers in weilanden, om in plaats daarvan in te zetten op zonnepanelen op daken. Beide moties werden verworpen.

Een motie van Van der Plas met Stoffer over verlaging van de ODE-heffing op elektriciteit haalde het ten slotte ook niet, ondanks dat de heffing meer opleverde dan begroot.