Erik de Leeuw (SolarWatt): ‘Onbeperkt salderen is niet slim’

25.11.2020 Norbert Cuiper

Erik de Leeuw (SolarWatt): ‘Onbeperkt salderen is niet slim’
SolarWatt

Het is goed dat de salderingsregeling wordt afgebouwd, zegt directeur Erik de Leeuw van SolarWatt Benelux. ‘We moeten lokaal gebruik van zonnestroom stimuleren.’

Erik de Leeuw is algemeen manager van de Benelux-vestiging van SolarWatt, een Duitse fabrikant van zonne-energiesystemen. SolarWatt breidt dit jaar fors uit, zowel met haar productie als met haar personeel. De fabrikant neemt begin volgend jaar in haar fabriek in Dresden een nieuwe productielijn voor zonnepanelen in gebruik. Bij Solarwatt werken momenteel meer dan 400 mensen.. Volgens De Leeuw is het belangrijk om de productie in Duitsland uit te breiden om minder afhankelijk te zijn van het buitenland voor zonnepanelen.

“Binnen heel Europa, en ook zeker binnen de Benelux merken we een sterk groeiende behoefte aan zonnepanelen van lokale fabrikanten. Ook is men zich er steeds meer van bewust dat we minder afhankelijk moeten worden van de andere kant van de wereld.” Volgens hem drukt de coronacrisis de solarsector ‘met de neus op de feiten’. “We moeten wel kritisch blijven. Voor de sector is het belangrijk om zonnepanelen lokaal te blijven produceren.” Dat heeft naast de afhankelijkheid van het buitenland ook te maken met de CO2-footprint van de panelen, aldus De Leeuw.

Naast zonnepanelen levert SolarWatt de MyReserve thuisbatterij en de EnergyManager. Met deze producten kan de zonnestroom slimmer worden gebruikt. In Nederland zorgt de salderingsregeling ervoor dat consumenten hun energiegebruik kunnen wegstrepen tegen de zonnestroom die ze opwekken, maar teruglevering zorgt voor problemen zoals netcongestie. Om dit op te lossen worden zonnepanelen tijdelijk afgeschakeld. Zonde, want hierdoor wordt zonnestroom feitelijk weggegooid. Er zijn betere oplossingen, zoals opslag in batterijen, zegt De Leeuw.

Wat verwacht u van de marktvraag naar batterijen?

“Die vraag zal stijgen door de afbouw van de salderingsregeling. De regeling wordt wel vervangen door een terugleversubsidie, maar die vergoeding is minder hoog. Daardoor loont het straks om te investeren in systemen die de zelfconsumptie van zonnestroom stimuleren, zoals met opslag in thuisbatterijen. In Duitsland zien we de productie van zonnestroom flink stijgt, maar door de teruglevering aan het net ontstaat netcongestie. Dat gebeurt op sommige plekken ook al in Nederland. Onbeperkt salderen zou dit probleem alleen maar vergroten. Dat is niet slim. Het is slimmer om zoveel mogelijk zonnestroom in eigen huis te gebruiken.”

Hoe is de zelfconsumptie van zonnestroom te stimuleren?

“Het is belangrijk om eerst met slim energiemanagement te beginnen, alvorens te investeren in opslag met batterijen. Bij de meeste energiesystemen is dit al gemeengoed. Hiermee kan een groot deel van de opgewekte zonnestroom direct worden gebruikt. Pas als de saldering volledig wegvalt is het aantrekkelijk om het ongebruikte deel op te slaan met batterijen. In Duitsland wordt 80 procent van de zonnestroom zelf gebruikt. Dat aandeel ligt erg hoog. Een combinatie met slim energiebeheer en opslag voor later gebruik zal waarschijnlijk ideaal worden.”

U praat over de toekomst. Wanneer verwacht u dat opslag loont?

“De meeste gebruikers zijn puur financieel gemotiveerd. De omslag zal waarschijnlijk over vijf tot zes jaar zijn, als de salderingsregeling verder wordt afgebouwd. In Duitsland is opslag nu al interessant, vanwege de hogere energieprijzen door de opslag voor zonne-energie, terwijl het teruglevertarief slechts 6 eurocent per kilowattuur bedraagt. Dan is de business case simpel. Duitsers die investeren in zonnepanelen nemen er nu altijd een accu bij. Dat zal in Nederland ook straks gebeuren.”

Is in Nederland al interesse in opslagsystemen met batterijen?

“Er is wel interesse in Nederland,  maar dit is voornamelijk voor demonstratieprojecten. Er is veel informatie over opslag en de meeste consumenten begrijpen hoe het werkt. Maar met de hoge teruglevertarieven van 21 en 22 eurocent gaan mensen niet investeren in opslag. Er zijn wel Nederlandse partijen die investeren in batterijen, maar dat zijn vooral pilotprojecten van netbeheerders, woningcorporaties en gemeenten. Zo krijgen bijvoorbeeld 5 of 6 gezinnen in Rotterdam subsidie voor het monteren van een accu om deze te testen.”

Kan SolarWatt genoeg batterijen leveren om aan de hogere vraag te voldoen?

“Ja. De batterijen maken we zelf, in de fabriek in Dresden. Voor de batterijen gaat het vooral om assemblage, waarvoor we de onderdelen importeren. De verkoop van onze thuisbatterij loopt goed in Duitsland: een op de tien verkochte residentiele systemen is een MyReserve van SolarWatt. Dat is dus een marktaandeel van 10 procent. Door de coronacrisis is er tijdelijk een tekort ontstaan in de productie, maar dat hebben we in augustus en september opgelost.”

Heeft de coronacrisis nog geleid tot een tekort aan zonnepanelen?

“Dat valt gelukkig mee. We hebben slim gehandeld, door in het voorjaar tijdig te besluiten in de weekenden fulltime door te draaien. Dat was het spannendste moment, maar dat hebben we goed opgelost. Ook zijn maatregelen getroffen in de fabrieken om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Van de 500 medewerkers heeft niemand zich ziek gemeld. Dat is een goed teken. De vraag is gedurende een paar maanden met 20 procent ingezakt, maar dat was gelukkig van korte duur.”