Esdec deelt kennis, kunde en nieuwe producten

05.05.2022 Joyce Beuken

Esdec deelt kennis, kunde en nieuwe producten

Montagesysteem leverancier Esdec bracht op Solar Solutions International 2022 niet alleen producten voor het voetlicht, maar ook hun kennis en ervaring. Op de vakbeurs gaf Mark Lutz, technisch directeur van Esdec, een seminar over hoe de ballastering van een PV-installatie op een plat dak tot stand komt.

Esdec ontwikkelt montagesystemen voor verschillende soorten daken en panelen. De systemen liggen in principe los op het dak. Toch nemen ze niet bij de eerste de beste windvlaag de benen. Middels kunstmatige verzwaring, ook wel ballast genoemd, worden de panelen op hun plaats gehouden.

Interne en externe kennis
Bij de ontwikkeling van ballast voor een nieuw systeem benut Esdec als eerste de kennis en ervaring in eigen huis, vertelt Lutz. “Maar ook de kennis van installateurs en monteurs wordt meegenomen. En er vinden brainstormsessies plaats met onder meer TNO en Peutz (red. een onafhankelijk adviesbureau op het gebied van onder meer windtechniek), evenals interne windexperts.”

Turbulentie
Bij een nieuw platdaksysteem begint het allemaal met het kiezen van de juiste hoek voor het paneel. “Schuiner is efficiënter, maar als een paneel in een hoek van 15 graden ligt krijg je al erg veel turbulentie.” Ook de gebouwvorm speelt een grote rol bij het effect van de wind op een gebouw en de panelen op het dak.

Advies voor norm
Lutz vervolgt: “In een windtunnel van Peutz met een schaal van 1 op 15 wordt de realiteit nagebootst. Kleine blokjes in de windtunnel doen de wind bewegen op een manier die meer gelijkenis heeft met de daadwerkelijke situatie. Het model van het gebouw staat op een draaischijf. Iedere 17 graden worden de resultaten gemeten. De manier van testen die Esdec hanteert, is in Duitsland de norm. Sinds 2021 is de methode bovendien opgenomen als sterk advies voor de Nederlandse norm.”

Nieuwe producten
Op Solar Solutions International 2022 presenteerde Esdec twee nieuwe, geassembleerde producten aan de markt, die montage met het bekende ClickFit EVO op verschillende type daken mogelijk maken. De eerste is een stokschroef met een geïntegreerde rail-connector, voor toepassing op verschillende soorten schuine daken.

De tweede innovatie is een felsklem, met de klikbevestiging voor de montagerail er al op geassembleerd. Deze klem is er in drie varianten voor de verschillende type felsdaken, laat communicatiemanager Thijs Smudde weten. Meer informatie over (nieuwe) producten van het vooraanstaande bedrijf is te vinden op de website.