Europees Parlement voert druk emissiereductie op

07.10.2020 Anje Hoogland

Europees Parlement voert druk emissiereductie op

Het Europees Parlement heeft dinsdag een plan goedgekeurd om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 60% te verminderen ten opzichte van 1990. Zo bleek uit de stemresultaten die vandaag zijn vrijgegeven.  

Dat doel is zwaarder dan de door de Europese Commissie voorgestelde emissiereductie in 2030 van "ten minste 55%" en de huidige doelstelling van de EU van 40%. De goedkeuring betekent vooral dat de regeringen van de Europese Unie onder druk komen te staan in aanstaande besprekingen over de definitieve vorm van een baanbrekende klimaatwet.

Financiële effecten

Hoewel de reductiedoelstelling van het parlement strikter is dan de 55% voorgesteld door de Europese Commissie, is het onwaarschijnlijk dat het wordt goedgekeurd door de EU-lidstaten. Het zal eerder als een instrument dienen om te voorkomen dat nationale regeringen andere bepalingen in het ontwerp van Europese klimaatwet afzwakken tijdens onderhandelingen met wetgevers de komende maanden.

De klimaatwet heeft in heel Europa gevolgen voor elk gebied, van transport tot energie en landbouw. De details van de wet zullen de komende maanden worden gladgestreken. Volgende week discussiëren de EU-leiders op een top over de klimaatwet. Het plan is in december een besluit te nemen. Toch had de bekendmaking vandaag gelijk effect. De koolstofprijzen stegen namelijk onmiddellijk daarna met maar liefst 4,1%.