EV-accu’s teruggeroepen wegens brandgevaar

23.08.2021 Simone Tresoor

EV-accu’s teruggeroepen wegens brandgevaar

De accu’s die zijn gebruikt in de Opel Amper-e en de Chevrolet Bolt worden teruggeroepen. De accu zou brandgevaarlijk zijn schrijft NRC.

Dit betekent dat bijna 3.400 exemplaren van de elektrische auto Amper-e door Opel worden teruggeroepen, maar ook de Amerikaanse versie, de General Motors Chevrolet Bolt, moet terugkomen vanwege hetzelfde probleem.

Zeker tien exemplaren zijn in brand gevlogen
De accu wordt gemaakt door het Zuid-Koreaanse bedrijf LG. Een zeldzaam defect in de fabricage, zou voor spontane ontbranding kunnen zorgen. Autobezitters wordt met klem aanbevolen hun Amper-e of Bolt niet ‘s nachts op te laden en niet in de buurt van gebouwen te parkeren, totdat deze door de fabriek is gecontroleerd.

In juli riep General Motors al een deel van de Chevrolet Bolts terug vanwege een accudefect. Tot nu toe zijn zeker tien exemplaren van de elektrische auto in brand gevlogen, in alle gevallen door een kortsluiting wanneer de accu bijna volledig was opgeladen.

Kosten: 1,8 miljard dollar
Het gaat in de Verenigde Staten om het terugroepen van meer dan 70.000 exemplaren. Dit kost General Motors circa een miljard dollar. De terugroepactie in juli kostte het bedrijf al 800 miljoen dollar.

De komende jaren gaat het bedrijf tientallen verschillende modellen elektrische auto’s uitbrengen. Bij deze modellen zal gebruik worden gemaakt van een ander soort accu, die lichter is en een hogere actieradius heeft dan de huidige accu’s.