Experimentele Twentse zonnecel kan CO2 en licht omzetten in brandstof

10.11.2022 Max Muller

Experimentele Twentse zonnecel kan CO2 en licht omzetten in brandstof
©U-Today

Wetenschappers van de Universiteit Twente hebben een nieuw type zonnepaneel ontwikkeld waarmee CO2 met behulp van licht direct omgezet kan worden in een hernieuwbare brandstof, dat meldt U-Today. Het rendement van de experimentele zonnecel is vooralsnog laag, maar de onderzoekers gaan uit van een groot potentieel.

De wetenschapers Annemarie Huijser en Kaijian Zhu zijn momenteel met hun onderzoeksgroep en PhD-studenten bezig om deze techniek te verfijnen. Ze voeren experimenten uit met laserstralen die op een speciale kleurstof gericht zijn. Op deze manier wordt een chemische reactie in gang gezet, waarbij elektronen vrij komen. Deze elektronen zijn in het bezit van toegevoegde energie. Normaal gesproken worden die dan ook gebruikt om elektriciteit op te wekken.

Huijser en Zhu zijn er echter hoofdzakelijk op uit om op deze wijze de elektronen in te zetten om hernieuwbare brandstoffen te genereren. Ze kunnen nu bijvoorbeeld als alcohol maken. De efficiëntie van dit proces is op dit moment nog laag – onder de één procent. De onderzoekers vermoeden dat dit komt doordat de elektronen teruggaan door nikkeloxide, die ook bij deze reactie gevormd wordt.  

Om de efficiëntie van het proces te verhogen, proberen de wetenschappers daarom de nikkeloxide deels te blokkeren. Dit heeft inderdaad effect op de resultaten: enkele experimenten hebben laten zien dat de efficiëntie op deze manier met 50 procent verhoogd kan worden. Er is nog een lange weg te gaan om deze techniek te vercommercialiseren, maar het onderzoek van Huijser en Zhu laat nu al zien dat er wel degelijk potentie in zit.