Extreem weer oorzaak stijging verzekeringspremie

15.12.2020 Simone Tresoor

Extreem weer oorzaak stijging verzekeringspremie

Ongewoon zware hagelbuien, bosbranden en tornado’s zorgen in de Verenigde Staten voor veel schade aan zonneweides. Klimaatverandering is hiermee de oorzaak van het stijgen van de verzekeringspremies en dat is dubbel aangezien zonne-energie cruciaal is om deze klimaatverandering aan te pakken, valt te lezen in the Financial Times.

De afgelopen twee jaar zijn de verzekeringspremies in de VS maar liefst vervijfvoudigd. Het extreme weer heeft ervoor gezorgd dat verzekeraars hun voorwaarden voor duurzame projecten hebben aangescherpt en premies verhoogd. Aanleiding was een uitbetaling van meer dan 70 miljoen dollar aan een zonneboerderij in Texas die in 2019 door hagel werd vernield en grote claims van drie zonneweides die in de as werden gelegd tijdens de grote bosbranden in Californië.

Klimaatverandering oorzaak

"Ik zie geen andere reden dan dat klimaatverandering dit veroorzaakt", zegt Fraser McLachlan, CEO van GCube, een verzekeraar van duurzame energieprojecten in de VS. “We zien meer regen, tornado's in delen van het land waar je geen tornado's zou verwachten en bijzonder grote hagelstenen.”

Funest voor de ontwikkeling grote zonneprojecten

McLachlan geeft aan dat de gemiddelde premies de afgelopen 12 maanden met 20 à 30 procent zijn gestegen, terwijl verzekeraars het eigen risico verhoogden en bepaalde risicogebieden niet meer dekken. Hierdoor zijn er zonneprojecten die niet meer het verwachte rendement opleveren en dat is funest voor de ontwikkeling van deze projecten die honderden en soms wel duizenden hectare groot zijn.