Feit of fabel? 'Zonnepanelen nemen is greenwashen'

14.10.2022 Joyce Beuken

Feit of fabel?

Wie in de solarsector werkt, moet haast wel overtuigt zijn van het nut van zonne-energie. Maar diegene zal ook gemerkt hebben dat nog niet iedereen fan is van PV. Wat zijn de meest gehoorde mythes over zonnepanelen? En nog belangrijker: welk weerwoord is er?

Greenwashen, ofwel vrij vertaald ‘groenwassen’, is de steeds vaker gebruikte term voor het ophangen van de schijn dat een bedrijf of product als duurzaam bestempeld kan worden, terwijl dit vaak niet meer is dan een likje verf.

Giftige stoffen
In een wereld waarin men steeds kritischer kijkt naar grondstoffen is her en der bijvoorbeeld te horen dat zonnepanelen helemaal niet zo duurzaam zijn als wordt beweerd. Zo zouden de panelen giftige stoffen bevatten.

Lees ook: Verbeter de wereld, begin bij je eigen zonnepanelen

Onder meer de giftige stoffen lood en cadmium zouden vindbaar zijn in het gros van de panelen. Deels is dit waar: er zijn panelen in omloop die stoffen bevatten die giftig zijn voor de mens. Echter zijn deze zorgvuldig verwerkt en vormen ze bij normaal gebruik van het paneel geen risico.

Risico's
Pas bij het ontmantelen van een paneel kunnen zich risico’s voordoen. Daarom is het van belang dat consumenten niet zomaar zelf met de schroevendraaier aan de slag gaan. De professional weet precies hoe je een paneel veilig recyclet. Overigens bevatten panelen tegenwoordig veel minder giftige stoffen.

Zonnepanelen zouden volgens tegenstanders veel meer stroom kosten om te maken dan dat ze uiteindelijk opleveren. Hier is helemaal niets van waar. Atse Louwen, onderzoeker van duurzame energie aan de Universiteit Utrecht, onderzocht de hoeveelheid energie die het kost om een paneel te produceren. Om en nabij heeft een paneel na twee jaar de energie die de productie gekost heeft terugverdiend.

Dit onderzoek dateert overigens uit 2016. Sindsdien hebben vele PV-fabrikanten het productieproces van panelen flink verduurzaamd. Daarnaast heeft de opbrengst van panelen ook een vogelvlucht genomen, wat de ‘terugverdientijd’ van zo’n paneel alleen maar kan hebben verkort.

Lees ook: Nieuwe technologie geeft zonnepanelen meer rendement

Eigen onderzoekt loont
Wanneer een paneel zijn eigen CO2-uitstoot gecompenseerd heeft, is lastiger te berekenen. De woonplaats van de gebruiker kan flink invloed hebben op de uitstoot van de productie. Maar met een gemiddelde levensduur van 25 tot 30 jaar heeft een paneel in ieder geval tijd zat.

Wie zeker wilt zijn dat diens panelen al vanaf de productie een positieve bijdrage leveren aan een groenere wereld, doet er goed aan om de leverancier onder de loep te nemen. Weet wat je koopt.