Flexibele energievraag essentieel voor leveringszekerheid

10.02.2021 Christian Sparborth

Flexibele energievraag essentieel voor leveringszekerheid

Tot 2025 kan Nederland met zekerheid aan de binnenlandse stroomvraag voldoen met stroomproductie uit eigen land. Dankzij de toename van duurzame energie uit wind en zon wordt het elektriciteitssysteem vanaf 2025 afhankelijker van de invloed van het weer, en soms ook van import. Om ook dan leveringszekerheid te kunnen bieden, is flexibilisering van de vraag naar energie essentieel, zo meldt netbeheerder TenneT in de jaarlijkse 'Monitor Leveringszekerheid.'

In 2020 was de leveringszekerheid van het netwerk van TenneT 99,9999%. De elektriciteitsvoorziening in Nederland behoort hiermee tot de betrouwbaarste ter wereld.  Maarten Abbenhuis, COO van TenneT: "Importafhankelijkheid hoeft geen probleem te vormen voor de leveringszekerheid. Ook in het verleden heeft Nederland perioden gekend van importafhankelijkheid zonder dat de leveringszekerheid in gevaar kwam."

Europese elektriciteitsmarkt

Nederland maakt deel uit van een geïntegreerde Europese elektriciteitsmarkt, waarbij het Nederlandse elektriciteitssysteem sterk gekoppeld is met het buitenland. Doordat ook onze buurlanden steeds meer leunen op duurzame energie en het weer bij hen vaak hetzelfde is als bij ons, helpt dit echter niet met de leveringszekerheid. Een uitbreiding van de verbindingen naar Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk kan wel een sterke bijdrage leveren aan de leveringszekerheid in Nederland, omdat deze landen ook veel andere bronnen in hun elektriciteitssysteem hebben, zoals waterkracht en kernenergie. 

Flexibilisering draagt bij aan leveringszekerheid

Vraagrespons (demand side response of DSR) is de algemene term voor de reactie van elektriciteitsverbruikers op (hogere) elektriciteitsprijzen. Sommige marktpartijen zullen hun belasting verminderen in geval van hogere prijzen op de markt. In de huidige markt is er nog sprake van beperkte DSR-volumes. Flexibilisering van de vraag naar elektriciteit is doorslaggevend  om de energietransitie te laten slagen. Als de vraag beter is afgestemd op het aanbod, wordt het systeem minder afhankelijk van weersinvloeden.

DNV GL heeft in opdracht van o.a. TenneT een studie gedaan naar de mogelijke bijdrage van industriële inzet aan leveringszekerheid. In de Monitoring Leveringszekerheid is nu gerekend met een conservatieve schatting van 700 MW flexibel vermogen vanuit de industrie. Uit de studie blijkt dat er op dit moment al een potentieel is van zo'n 3400 MW, oplopend tot 4000 MW in 2030. Hiervoor zijn nadere afspraken met de industrie nodig en een verdere uitwerking van de verdienmogelijkheden voor afnemers die hun vraag flexibiliseren.