FrieslandCampina helpt melkveehouder met klein zonnedak

08.10.2021 Joyce Beuken

FrieslandCampina helpt melkveehouder met klein zonnedak

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina gaat een samenwerking aan met energieleverancier Zelfstroom. Ze willen hiermee stimuleren dat hun leden meer zonnedaken realiseren op een kleine verbruikersaansluiting.

Beide partijen hopen zo de energietransitie te kunnen versnellen. Volgens Caroline Luyten, projectmanager duurzaamheid op boerderijen bij FrieslandCampina, zijn al 3400 melkveebedrijven die lid zijn bezig met de transitie naar groene energieopwekking.

Geen plek op netwerk
Voor veel melkveehouders is het plaatsen van panelen geen optie vanwege gebrek aan capaciteit op het elektriciteitsnetwerk, stelt Luyten. “In de samenwerking met Zelfstroom richten wij ons met name op het realiseren van kleine agrarische zonnedaken.”

Zelfvoorzienend
Pieter Bakhuis, directeur van Zelfstroom, meent dat ook een kleiner zonnedak interessant is voor de melkveehouders. “Een klein zonnedak heeft binnen de context van melkveehouders nog steeds een aanzienlijke oppervlakte, waardoor we veel panelen kunnen plaatsen bij de leden van FrieslandCampina. Een gemiddelde melkveehouder verbruikt jaarlijks al snel 50.000 kWh. Die hoeveelheid energie kan een klein zonnedak nog steeds opwekken. Op die manier verlagen veel melkveehouders hun ecologische voetafdruk én zijn ze zelfvoorzienend.”

Via Zelfstroom kunnen melkveehouders panelen kopen maar ook leasen. Bakhuis stelt dat dit zonnepanelen toegankelijk maakt voor iedereen. “Melkveehouders die kiezen voor lease kunnen zonder investeringen direct profiteren van besparen op hun maandlasten”, licht hij toe.