Gasunie en TenneT maken CO2-uitstoot van Nederlandse energiemix inzichtelijk

02.11.2021 Jan de Wit

Gasunie en TenneT maken CO2-uitstoot van Nederlandse energiemix inzichtelijk
©TenneT

Gasunie en TenneT hebben een gezamenlijke tool ontwikkeld die actueel inzicht geeft hoe groen de energiemix in Nederland op een bepaald moment is. Met de CO2-monitor willen ze de Nederlandse CO2-uitstoot inzichtelijker maken, eerder kon dit alleen teruggekeken worden als kwartaal- of jaargemiddelde.

De energie die dagelijks wordt geproduceerd is afkomstig uit verschillende bronnen, zoals gas, wind of zon, daardoor kan de hoeveelheid CO2 die ontstaat bij de energieproductie sterk verschillen. Op momenten met veel zon en wind is er sprake van minder CO2-uitstoot.

De nieuwe tool geeft kijkt zowel naar de energieopwek uit verschillende bronnen als naar de CO2-uitstoot. Dit geeft partijen mogelijkheden om de energievraag meer af te stemmen op de momenten dat de CO2-uitstoot laag is. Hiermee laat de monitor zien dat het mogelijk is om te sturen op duurzaam energieverbruik.

Partijen kunnen er ook voor kiezen om juist op momenten met lage CO2-emissies energie tijdelijk op te slaan of om te zetten naar een andere energiedrager. Dit kan met opslagtechnieken zoals batterijen, brandstofcellen en e-boilers.