"Geef netbeheerder toegang tot opslag"

12.02.2021 Joyce Beuken

"Geef netbeheerder toegang tot opslag"

Op 11 februari organiseerden Wattkraft en Huawei de tweede aflevering van hun serie Solar Inside. Tijdens de aflevering over Netwerkcongestie schoven onder meer een netbeheerder, engineer en een vertegenwoordiger van het RVO aan om te praten over hoe de congestieproblematiek moet worden aangepakt.

William Bouwmeester (VTS), Joeri de Ruijter (HMB), Robbert van Otterloo (RVO) en Henk Schimmel (Enexis) schoven aan om congestieproblematiek onder de loep te nemen. Netwerkcongestie is op dit moment een groot probleem bij het realiseren van nieuwe solarprojecten. Ook andere medewerkers uit de branche lieten hun stem horen: 75% gaf aan bij het plannen van nieuwe projecten obstakels te ervaren door de beperkte capaciteit op het netwerk.

Naast het probleem brachten ingewijden potentiele oplossingen in kaart. Sprekers zien potentie in opslag maar hebben een uiteenlopende mening over de inzet hiervan. Peak shaving wordt aangehaald als een antwoord op de vraag hoe congesties kunnen worden opgelost. Ook zouden netbeheerders meer invloed moeten kunnen zodat ze kunnenn inspelen op pieken.

Beheer van pieken

Onder peak shaving verstaan we het afvlakken van pieken in het stroomverbruik. Pieken in zijn belangrijk voor de stabiliteit van het net, maar hebben ook een invloed op de kosten voor de aankoop van elektriciteit: In veel landen worden de elektriciteitsprijzen voor grootverbruikers vastgesteld op basis van hun maximale piekbelasting. De reden is eenvoudig: de belasting van het net en de noodzakelijke hoeveelheid elektriciteitsproductie moeten worden afgestemd op deze piekbelastingen.

Onze Oosterburen zijn een stap verder wat betreft peak shaving om congestie op te lossen. Netbeheerders hebben in Duitsland controle over accusystemen, waardoor overbelasting centraal te reguleren valt. Iets waar wij in Nederland wellicht iets van zouden kunnen opsteken.

Subsidie blijft nodig

De subsidie die momenteel beschikbaar is voor duurzame energie daalt percentueel. Toch vindt het merendeel van de aanwezigen dat subsidie altijd nodig zal zijn. “We blijven ten slotte Nederlanders.” Menig tafelheer is het erover eens dat een financiele prikkel van belang blijft. Zelfs al gaat het maar om een klein bedrag, het maakt het toch aantrekkelijker.

De komende weken volgen er meer afleveringen in de serie. Op 11 maart wordt de volgende aflevering uitgezonden. Het onderwerp is Energieopslag met Slimme Batterijen. Houd de website van Solar Inside in de gaten voor inschrijvingen.