Geen installateur meer nodig voor nieuw paneel

16.11.2020 Joyce Beuken

Geen installateur meer nodig voor nieuw paneel
©Supersola

Zonnepanelen die je zonder hulp zelf installeert en zo in het stopcontact prikt. Ze bestaan nu echt. Is de installateur straks verleden tijd?

Als het aan ondernemer Julius Smith ligt, hoeven we geen hulp meer in te schakelen als we over willen stappen op hernieuwbare energie. Smith ontwikkelde panelen die consumenten gemakkelijk zelf gereed kunnen maken voor gebruik. Echter hoeven installateurs niet te vrezen voor hun baan. De panelen zijn volgens Smith vooral bedoeld voor mensen die een keer een klein aantal panelen willen uitproberen om te zien wat het oplevert.

Paneel op de proef

Gemiddeld heeft een huis met panelen er zo’n tien op het dak liggen. Voor iemand die een of twee panelen wilt proberen om te zien wat het oplevert, is dat financieel heel onaantrekkelijk.  “Dat heeft met de installatiekosten te maken. Het vastzetten van de panelen en het aansluiten op een omvormer moet door een professional gebeuren, maar in deze panelen zit de omvormer al ingebouwd. Je kunt ze zelf neerleggen waar je wil.”

Gewoon in het stopcontact

De Supersola werd dan ook geboren voor iedereen die eens op de proef een paneel wilt gebruiken. Hij is onder andere te bestellen bij BCC. Eenmaal in huis kan het paneel op het dak of bijvoorbeeld in de tuin geplaatst worden. Om hem te verzwaren moet de bak eronder gevuld worden met water. De stekker kan gewoon in het stopcontact. Wanneer de zon schijnt en er energie wordt opgewekt wordt dit teruggeleverd aan het net. Als je thuis stroom verbruikt wordt eerst de stroom van het paneel opgemaakt.

Volgens Smith is het allemaal niet zo complex. “Elektrotechneuten verklaren me voor gek, maar een stroomkabel werkt als een soort waterleiding. De stroom kan twee kanten op, dus ook van het paneel terug het stopcontact in.” Het paneel weegt 45 kilo, maar door de bakken onderin te vullen met water verzwaar je hem met zo’n 80 kilo. Volgens Smith kan het paneel daardoor niet zomaar wegwaaien, mits je niet in een orkaan terechtkomt.

Skeptisch over veiligheid

Over de veiligheid van het paneel is moeilijk wat te zeggen. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit keurt het paneel goed, hoewel deze niet voldoet aan de nieuwste normen van het bouwbesluit. Vanaf volgend jaar wordt hier scherper op toegezien, meldt het AD.