Geit in de tuin: Achim Lösch van Kostal

30.03.2021 | 't Hoekje Simone Tresoor

Geit in de tuin: Achim Lösch van Kostal

Pas toen een van onze collega's al jaren bij Solar Solutions International had gewerkt, ontdekten wij dat zij een geit in haar kleine Amsterdamse stadstuin had lopen. Dit werd een gevleugelde uitdrukking die betekent: een bijzondere persoonlijke interesse waar je tijdens professioneel contact niet zo snel achter komt. In deze rubriek vragen wij mensen met een functie in de solar-wereld wat zij gaan doen... en wat hun geit in de tuin is!

Wie: Achim Lösch

Wat: Vice President Sales

Waar: Kostal Solar Electric in Freiburg im Breisgau, Duitsland

“Sinds drie jaar ben ik Vice President Sales voor Kostal, fabrikant van PV en omvormers. Voor die tijd heb ik verschillende functies bekleed, onder andere in opslagsystemen, productmanagement en sales. Hiervoor werkte ik bij Varta Microbattery, maar ik wilde graag terug naar mijn geboortegrond, dus toen ik kon beginnen bij Kostal in Freiburg heb ik dat met beide handen aangenomen.”   

'Ik droomde te kunnen vliegen'

“Ik heb misschien een wat ongewone hobby: ik doe namelijk aan paragliding. Midden negentiger jaren ben ik daarmee begonnen. Ik was altijd al enorm geïnteresseerd in vliegtuigen en bouwde vroeger veel bouwpakketten. Net als velen had ik als kind de droom te kunnen vliegen. Heerlijk leek mij dat, zo vrij als een vogel te zijn en de wereld vanaf boven te bekijken. Toen ik ouder was bedacht ik me dat paragliding dé manier was om alleen en vrij gemakkelijk het luchtruim te kunnen kiezen.”

Vierwaldstättersee Zwitserland

 

“Toen ik begon had je nog geen ‘tweezitter’, zodat je eerst met een leraar mee kon vliegen. Ik moest dus meteen alleen. De paraglider zag er destijds nog uit als een parachute. Na wat uitleg van een leraar op de grond werd ik letterlijk in het diepe gegooid. Maar dat ging heel geleidelijk: eerst een stukje van 10 meter, toen 20 en zo steeds hoger tot een meter of 50. De eerste keer ‘vliegen’ zal ik nooit vergeten. Mijn nieuwsgierigheid won. Ik had er mijn hele leven al over gedroomd en nu deed ik het dan toch echt! Het was een fantastisch gevoel.”

'Als paraglider moet je de omstandigheden goed kunnen inschatten'

“Tegenwoordig rijd ik met mijn paraglider een paar maal per jaar naar de bergen en dan duim ik uiteraard dat het weer goed is. Ook ga ik elk jaar met een groep oud collega’s en oude schoolvrienden op pad, meestal richting de Franse Alpen. Mijn ‘glider’ draag ik dan opgevouwen in een soort rugzak van 12 kilo op mijn rug. In het Zwarte Woud, waar ik woon, zijn ook bergen waar mooie vluchten mogelijk zijn, maar in de Alpen is het echt fantastisch. In de thermiek duiken voor de ‘Eiger’, 1000 meter boven de ‘Kronplatz’ de Dolomieten in vliegen of een rustige glijvlucht in de avondzon boven het Bregenzerbos zijn prachtige belevenissen.”

“Als paraglider moet je je vaardigheden en de omstandigheden als wind en thermiek goed kunnen inschatten. Alles moet kloppen. Bij twijfel is mijn advies altijd: niet doen. Overigens ken ik wel wat piloten met hoogtevrees, maar het plezier van het vliegen en de zachte start en landing nemen hun angst weg en maken het een stuk minder spannend.”

“2021 gaat een zonnig jaar worden voor Kostal, maar ook voor mij persoonlijk. Ik ga ervan uit dat ik deze zomer weer met mijn echtgenote, die ook aan paragliding doet, naar de Alpen kan rijden om daar de bergen weer vanaf de bovenkant te zien.”

geit in de tuinKostalAchim Loeschparagliding

Bedrijvenregister

Agenda

Training: BASIC INSTALLATIETRAINING FLATFIX

Logo Esdec
2 november 2021
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Training: Solarbus Demotraining

Logo Wattkraft
2 november 2021
Venlo

Wattkraft

Lees verder

Training: ADVANCED INSTALLATIETRAINING

Logo Esdec
3 november 2021
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Event: De RES op stoom

3 november 2021
09:00 - 18:00
Rijtuigenloods

RES

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu