Gekleurd paneel wekt beter op

02.11.2020 Joyce Beuken

Gekleurd paneel wekt beter op

Hoeveel panelen we ook op het dak hebben liggen, nog altijd blijft een groot deel van het zonlicht onbenut. In een interview met het AD vertelt natuurkundige Angele Reinders over een eventuele oplossing voor dit probleem.

De hoeveelheid zonne-energie die de zon dagelijks op de aarde straal is 7000 keer hoger dan de energie die we daadwerkelijk gebruiken, vertelt Reinders. Als we al die energie zouden kunnen opvangen zouden we dus makkelijk de gehele planeet van hernieuwbare energie kunnen voorzien. Helaas is dat niet zo gemakkelijk.

Verschillende fotonen

Zonlicht bestaat uit kleine deeltjes, ook wel fotonen genoemd. Fotonen zijn als het ware klein pakketjes energie, legt Reinders uit. De pakketjes worden door zonnepanelen opgevangen en omgezet in stroom. Doordat zonlicht uit verschillende kleuren fotonen bestaat, worden niet alle fotonen even goed omgezet. Iedere kleur foton heeft een eigen hoeveelheid energie. ,,Fotonen met veel energie neigen naar een blauwe kleur en fotonen met weinig energie naar een rode.’’

 Toch hebben we momenteel meer aan rode fotonen, omdat de meeste panelen die makkelijker in energie omzetten dan blauwe. Daarom gaat er wel veel energie verloren momenteel. ,,Om deze fotonen toch te gebruiken, zou je het inkomende zonlicht op het zonnepaneel kunstmatig kunnen veranderen”, stelt Reinders. Dat kan met behulp van een speciale kleurstof.

Aantrekkelijker met kleur

,,Door een laagje rode kleurstof toe te voegen aan de bovenlaag van het zonnepaneel, maak je die blauwe fotonen als het ware ook rood, en daardoor kun je daar ook energie uithalen.’’ Het kan dus zomaar zijn dat zonnepanelen in de toekomst gekleurd zijn. Dit is niet alleen handig om meer energie op te wekken, maar kan er ook voor zorgen dat de panelen aantrekkelijker worden, doordat ze beter bij een bepaald gebouw passen.