Gemeenten krijgen ruim baan voor financieren verduurzaming voor inwoners

07.04.2022 Romano Hagen

Gemeenten krijgen ruim baan voor financieren verduurzaming voor inwoners

De consument wordt geholpen met het betalen van hun verduurzaming zonder dat ze in één keer heel veel geld hoeven uit te geven, Duurzaam Gefinancierd betaalt de rekening en de consument kan vervolgens aflossen uit de besparing.

Wij willen echt impact maken door verduurzaming voor iedereen toegankelijk te maken. Het blijft niet bij alleen zonnepanelen, maar het gaat ook om warmtepompen, PVT-systemen, isolatie, luchtbehandeling, airco, en al het andere wat de verduurzaming ten goede komt. De verschillende maatregelen bij elkaar opgeteld is een flink bedrag en dat kan een drempel zijn om de investering te doen. Wij nemen die drempel nu weg, de consument gaat er in maandlasten bijna altijd op vooruit, niets doen is duurder.

Een bekend probleem in de verduurzaming is dat consumenten niet goed weten wat iets kost en oplevert. Met de verduurzaming daalt de energierekening maar hoe staat dit in verhouding tot de kosten? Duurzaam Gefinancierd is volledig opgenomen in het verkoopproces van de installateur waardoor de besparing én de maandlasten tegenover elkaar gezet kunnen worden. De consument krijgt inzicht in de maandelijkse kosten én voordelen van de investering.

Nieuw is de mogelijkheid voor gemeenten om verduurzaming voor al hun inwoners bereikbaar te maken. De gemeenten hebben de belangrijke taak om de verduurzaming te stimuleren onder hun inwoners, maar veel gemeenten stoeien met de vraag hoe, en wie betaalt dat? Bovendien is een bekend probleem dat gemeenschapsgeld die gemeenten ter beschikking stellen bij inwoners terecht komen die dat niet nodig hebben. Dat geld kan beter worden besteed.

De gemeenten en Duurzaam Gefinancierd kunnen nu samen optrekken wat alle inwoners ten goede komt. Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo kan het gemeentebudget worden vergroot of het geld van de gemeente alleen worden gebruikt voor inwoners die niet voor een financiering in aanmerking komen.  

De volgende stap is dat een inwoner een duurzaam budget kan krijgen waarbinnen de belangrijkste maatregelen in stapjes uitgevoerd kunnen worden. Met de opbrengst kan telkens voor de volgende investering worden gespaard. Wij zoeken gemeenten die hieraan willen deelnemen.