Graag 2,5 miljard voor waterstof

04.03.2021 | Nieuws Simone Tresoor

Graag 2,5 miljard voor waterstof

"Kabinet investeer 2,5 miljard in het ontwikkelen van waterstof", dat vraagt een coalitie van energiebedrijven, netbeheerders, milieuorganisaties, provincies, havenbedrijven, grote chemiebedrijven en wetenschappers valt te lezen op NU.nl en in Trouw.

Voor de productie van stroom zijn extra windparken en fabrieken voor het omzetten van stroom naar waterstofgas noodzakelijk. Ook moet er een infrastructuur en opslagmogelijkheid voor de groene waterstof zijn. Voor dit enorme project vragen de bedrijven een flinke bijdrage van het Rijk: 2,5 miljard euro in de komende vijf jaar.

Frankrijk, Duitsland, Portugal en Spanje zijn veel verder

Ook Greenpeace en Natuur & Milieu maken zich hard voor het plan dat niet alleen leidt tot de broodnodige vergroening van de industrie en de energievoorziening, maar ook tot extra banen. Nu wordt waterstof nog gemaakt met aardgas, maar in de toekomst moet de waterstof volledig groen worden door het te maken groene stroom uit zon of wind.

Andere Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland, Portugal en Spanje lopen voorop en hebben al miljarden in de productie van waterstof geïnvesteerd. Zij willen het in de toekomst ook gaan exporteren en hebben veel geld gestoken in wind- en zonne-energie. Ook voor Nederland liggen er kansen in de windenergie, dankzij de ligging aan zee. Het plan is vooral bedoeld om Nederland een positieve zet in de goede richting te geven.

Waterstoffabrieken op zee

Voor Nederland zou het betekenen dat er veel nieuwe windparken op de Noordzee ontwikkeld moeten worden. Met meerdere windparken bij elkaar is het voor grote bedrijven veel efficiënter werken en de benodigde groene stroom voor waterstofproductie wordt dan voordeliger wat zorgt voor een snellere prijsdaling.

Belangrijk is dat we vlakbij de windparken fabrieken op zee gaan bouwen waar de opgewekte stroom in waterstofgas wordt omgezet. Maar dat kan ook op land. Hiervoor worden IJmuiden, Rotterdam, Zeeland en West-Brabant genoemd. Niet geheel toevallig in de buurt van grote industrie.

Opslag in zoutkoepels, transport door aardgasnet

“Over negen jaar moeten we zo al voor 3 of 4 GW aan groene waterstof kunnen produceren. Opslag zou kunnen plaatsvinden in lege zoutkoepels. En op momenten dat de stroomvraag groter is dan het aanbod, krijgen wij weer stroom uit een waterstofcentrale. Daarbij komt geen CO2 of andere vervuiling vrij”, zegt professor Ad van Wijk van de TU Delft. Van Wijk ziet ook een toekomst voor waterstof in de verwarming van huizen in oude steden omdat er al een perfecte gasleiding-infrastructuur ligt die daarvoor gebruikt kan worden.

Voor transport van waterstof kan het huidige aardgasnet, met wat aanpassingen hiervoor inderdaad mogelijk dienst doen. Belangrijk is verder dat de industrie, en dan vooral de grootverbruikers, de groene waterstof ook echt gaan gebruiken. De betrokken bedrijven zeggen daartoe bereid te zijn en ook te willen investeren in de plannen. Maar het plan zal niet van de grond komen zonder een bijdrage van de overheid van jaarlijks gemiddeld 500 miljoen euro in de komende vijf jaar.

waterstofontwikkelingsubsidieinfrastructuurproductie

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SC Academy

Logo Solarclarity
12 april 2021 - 3 januari 2025
n.v.t.
Online of Weesp

Solarclarity

Lees verder

Webinar: Advanced Installatietraining

Logo Esdec
21 april 2021
14:00 - 15:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: kansen en uitdagingen rond zonneparken

Logo Wattkraft
22 april 2021
2021-4-13 15:00:00
Online

Wattkraft

Lees verder

Webinar: Introductie SolarEdge Wireless Gateway | Product Update & Installatie

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
23 april 2021
10:00-11:00

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu