Groendus helpt ’s Heeren Loo klimaatneutraal te worden

06.09.2021 Jan de Wit

Groendus helpt ’s Heeren Loo klimaatneutraal te worden
©Groendus

Groendus heeft het voornemen om de zakelijke energiemarkt te helpen naar 100 procent groene energie en zo de energietransitie te versnellen. Zorggroep 's Heeren Loo is een mooi voorbeeld van hoe energienetwerk Groendus bedrijven helpt om hun energieketen volledig te verbeteren.

Sinds 's Heeren Loo in 2018 is overgestapt naar hernieuwbare energie van Groendus wordt ieder jaar een uitstoot van ruim 7.000 ton CO2 vermeden. Zonder dat het de groep meer kost. Sterker nog, op jaarbasis wordt 174.000 euro bespaard op de energierekening.

Volgens Jeroen de Haas, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Groendus, komt dat door de integrale aanpak van het bedrijf. “Groendus is voortgekomen uit verschillende gespecialiseerde energiebedrijven, met de ambitie om de Nederlandse zakelijke energiemarkt te verduurzamen. Onze specialisten kijken hoe een bedrijf door de hele keten energie kan besparen en zelf kan opwekken. Door slim in- en verkoopbeleid valt de energierekening ook nog eens lager uit.”

's Heeren Loo helpt in bijna heel het land mensen met een beperking. Duurzaamheid zit dus in het DNA, volgens Jan Fidder, voorzitter raad van bestuur van 's Heeren Loo. “We willen de aarde niet slechter achterlaten voor volgende generaties.”

Verduurzamen met REDID
Drie jaar geleden kwam ’s Heeren Loo naar Groendus met de vraag ‘hoe je duurzame zorg kunt leveren op grote schaal’. “Persoonlijk geloof ik heel sterk in het combineren van verduurzamingskansen. Processen elektrificeren, stroom opwekken met zon of wind, energie besparen met kunstmatige intelligentie, integratie van systemen en decentralisatie, oftewel renewables, elektrificatie, digitalisering, integratie systemen en decentralisatie: REDID.

“Als je die transitie-elementen niet slim overziet en combineert, dan krijg je gegarandeerd hogere kosten. Als totaalaanbieder voor verduurzaming van organisaties kunnen wij dit wél voordelig waarmaken. Zo hebben ook ’s Heeren Loo kunnen verduurzamen, met een aantrekkelijke business case. Op deze manier wordt de energietransitie een succes”, zegt De Haas.

Groendus is voor ’s Heeren Loo gestart met het herstructureren van alle processen voor het controleren, verwerken en boeken van de jaarlijks 30.000 factuurregels voor alle zorglocaties in Nederland. Volledig geautomatiseerd wordt nu elke fout van de leveranciers ontdekt. En gemiddeld bevat een op de vijf van alle energiefacturen een fout. Digitalisering, integratie van systemen en decentralisatie komen zo bij elkaar.

Met Groendus Financieel Energiebeheer heeft de organisatie nu ook inzicht in en grip op de energie-uitgaven. Zo kan gericht gekeken worden waar energie bespaard kan worden, ‘want wat je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken’. Een logische stap die volgens De Haas nog door te veel bedrijven wordt overgeslagen.

De Groendus Energiemarktplaats
Voor de opwek van hernieuwbare energie (de ‘renewables’) plaatste Groendus zonnepanelen op zeven geschikte daken van zorglocaties van 's Heeren Loo. Wat de zorggroep hiermee zelf opwekt is echter niet voldoende om in hun hele energievraag te voorzien.

De zorggroep is daarom aangesloten op de Groendus Energiemarktplaats. Daarmee kan ’s Heeren Loo stroom inkopen van producten uit de buurt. Via deze energiemarktplaats neemt 's Heeren Loo nu 14 GWh af van een nabij gelegen windpark. Zo kan een uitstoot van ruim 7.000 ton CO2 en 174.000 euro per jaar bespaard blijven. “Vanuit ons model formuleren we voor iedere organisatie een unieke routekaart naar 100 procent schone energie”, legt De Haas uit. “Met slimme stappen, op het juiste moment.”

Op de Groendus Energiemarktplaats handelen duurzame producenten en afnemers direct met elkaar, zonder tussenkomst van een traditioneel energiebedrijf. Voor producenten levert dit hogere inkomsten op en de afnemer heeft lagere kosten. Doordat er duurzame energieproducten op uurbasis worden verhandeld, is de afnemer verzekerd van schone energie die vlak na het opwekmoment wordt gebruikt.

Toekomstperspectief
Wat een realistisch tijdpad is om volledig klimaatneutraal te worden, verschilt volgens De Haas per bedrijf. “Dat is natuurlijk afhankelijk van meerdere factoren. Is het bijvoorbeeld een kantoorgebouw of wordt het gebouw gebruikt voor industriële activiteit? Ook de duurzame ambities en de business case spelen een belangrijke rol.

“Technisch en economisch gezien zou ’s Heeren Loo relatief makkelijk voor 2030 geheel elektrisch kunnen zijn, en zichzelf van duurzame energie voorzien. De warmtevoorziening wordt hierbij wel een grote uitdaging, maar ook dat kan voor 2030. Het gemiddelde kantoor moet dit ook voor 2030 kunnen realiseren. De techniek is er al.”