Groene waterstof over 10 jaar nog niet concurrerend

20.01.2021 Anje Hoogland

Groene waterstof over 10 jaar nog niet concurrerend

Om de uitstoot van CO2 fors te verminderen is groene waterstof een veelbelovende oplossing. Maar de prijs is ook over tien jaar nog lang niet concurrerend genoeg, zo blijkt uit een rapport uitgebracht door ABN AMRO.

Zelfs bij een sterke stijging van CO2-heffingen moet de prijs van groene waterstof in 2030 tot zo’n €1,78 per kg zijn gedaald voordat een overstap van fossiele brandstoffen naar groene waterstof de moeite van het overwegen waard wordt, zo meent de bank. Want dat zal tegen die tijd de prijs van aardgas zijn.

Uit hun rapport blijkt echter dat bij productie op industriële schaal een prijs van €2,19 per kg groene waterstof in 2030 mogelijk is. Een verschil van €0,41 per kg dus. Daarmee wordt de bestaande kloof tussen groene waterstof en fossiele brandstoffen wel kleiner. Maar die is dan financieel gezien dus nog niet aantrekkelijk genoeg.

Soorten waterstof

Waterstof kent verschillende vormen die we kleuren hebben gegeven. Uit aardgas of kolen gewonnen waterstof is grijs. Als de CO2 die daaruit vrijkomt wordt afgevangen en opgeslagen, is het aardgas blauw. En als waterstof helemaal met duurzame energie wordt gewonnen is het groen.

Deze groene vorm is dus de duurste vorm, maar zou volgens de bank een enorme bijdrage kunnen leveren aan de CO2-reductie. Gezien warmte-intensieve processen uit de Nederlandse industrie goed zijn voor 31% van de uitstoot van broeikasgassen.