Grootste drijvende zonneboerderij ter wereld in Thailand

11.11.2021 Simone Tresoor

Grootste drijvende zonneboerderij ter wereld in Thailand
©EGAT

Bij de Sirindhorn dam in Thailand liggen tienduizenden zonnepanelen in zeven grote vlakken te schitteren. Sinds eind oktober leveren ze, met hun vermogen van 45 megawatt, genoeg op om tienduizenden Thai van stroom te voorzien, aldus Change.inc.

EGAT, het bedrijf dat de panelen plaatste, heeft het voornemen nog vijftien megaprojecten, samen goed voor 2,7 megawatt aan vermogen, aan drijvende zonneparken te gaan plaatsen. In Thailand is drijvende pv verantwoordelijk voor een groot deel van de stroomvoorziening.

Samen met stuwdam vormt de drijvende pv een energiesysteem
Het zonnepark is ruim twee keer zo groot als het grootste geplande park van Nederland. Bijzonder is dat het samen met de stuwdam een energiesysteem vormt. De dam kan met waterkracht stroom opwekken wanneer er te weinig zon is of veel vraag naar elektriciteit. Wanneer er weinig vraag maar veel zonne-energie is, dan kan deze worden gebruikt om water omhoog te pompen dat later weer via de dam gebruikt kan worden om stroom op te wekken. Slimme software zorgt dat de vraag en het aanbod altijd op elkaar af zijn gestemd.

Toeristische trekpleister
Een groot voordeel van drijvende pv is dat het water de panelen koelt, waardoor ze efficiënter opwekken. Dat is van belang in het hete Thailand, want als het te warm is loopt de efficiëntie van een zonnepaneel snel terug.

Rond het zonnepark wordt, als toeristische trekpleister, een loopbrug gebouwd om het toerisme in het gebied te ontwikkelen en zo de lokale gemeenschap te helpen.