Grote verschillen tussen inkoopprijzen en terugleververgoeding

07.10.2022 Max Muller

Grote verschillen tussen inkoopprijzen en terugleververgoeding

Uit data van tarievenvergelijker Energieprijzen Bot blijkt dat er aanzienlijke verschillen bestaan per bedrijf tussen enerzijds de all-in inkoopprijzen van energie, en anderzijds de terugleververgoeding. Klanten van de ene aanbieder kunnen soms wel het vijfvoudige betalen per kilowattuur ten opzichte van een andere aanbieder. Er zijn vergelijkbare verschillen te vinden voor hun terugleververgoedingen. Hoewel de verschillen substantieel kunnen zijn, is een hoge terugleververgoeding misschien minder lucratief dan het lijkt.

Klanten hebben bij hun energieabonnement keuze uit vele aanbieders. Dat de keuze van behoorlijke invloed kan zijn voor de portemonnee van de klant blijkt uit recente data van Energieprijzen Bot. Dit geldt niet alleen voor de inkoopprijzen van energie, maar ook voor de stroom die gesaldeerd kan worden.

Zo valt uit bovenstaande grafiek af te lezen dat klanten van Budget Energie op 19 september 2022 zo’n 1,50 euro per kilowattuur betaalden voor de inkoop, terwijl bestaande klanten bij ENGIE slechts 0,30 euro kwijt zijn waren dezelfde hoeveelheid energie.

Voor iedereen met zonnepanelen, kan het interessant zijn om te weten in hoeverre ze hun ingekochte energie kunnen terugverdienen door hun zelfopgewekte elektriciteit terug te leveren aan het netwerk. De volgende grafiek biedt wat dat betreft meer inzichten:

Bij aanbieder als Delta, NLE en Budget Energie zijn de verschillen relatief groot – Van Helder Groen spant wat dat betreft de kroon. Daar is de all-in inkoopprijs per kilowattuur 1,16 euro hoger dan de terugleververgoeding. In een blogpost licht de aanbieder het één en ander toe omtrent deze vergoeding. Hierin worden de bijdragen aan congestie vanwege de teruglevering en de lage prijzen waarvoor het bedrijf de energie kan verkopen bij overaanbod. Waarom het prijsverschil bij Van Helder Groen aanzienlijk hoger ligt dan bij andere aanbieders wordt echter niet geheel duidelijk.

Aan de andere kant zijn de verschillen bij de bedrijven UnitedConsumers (variabel abonnement), Van Ons en bij bestaande klanten van ENGIE marginaal. Wat klanten bij deze bedrijven zelf aan elektriciteit consumeren, kan relatief snel worden terugverdiend door elektriciteit terug te leveren aan het netwerk. Dit wordt bevestigd door de grafiek hieronder, waarin de terugleverprijs als percentage van de inkoopprijs wordt weergegeven per aanbieder. Ook hier scoren Van Ons en ENGIE hoog – het variabele contract van UnitedConsumers als winnaar uit de bus.

Hoewel een hoge terugleververgoeding misschien indrukwekkend klinkt, kan volgens Daan Jansen, onderzoeker bij Dutch New Energy Research, hier een aantal kanttekeningen bij geplaatst worden. “Het is inderdaad erg opvallend dat de hoogte van het teruglevertarief zoveel verschilt van leverancier tot leverancier. Dat kan verklaarbaar zijn doordat kleinverbruikers toch al kunnen salderen, tot de hoogte van hun jaarlijks energieverbruik, waardoor het teruglevertarief veelal niet erg relevant is”, aldus de analist.

Hij vervolgt: “Wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd, wordt de hoogte van het teruglevertarief veel relevanter omdat het vaker uitbetaald zal worden. Ik verwacht daarom dat de teruglevertarieven die leveranciers aanbieden dan meer naar elkaar toe zullen trekken om de echte waarde van elektriciteit op die tijdstippen te reflecteren.”