Haags gerucht: Samsom minister Energietransitie?

21.06.2021 Simone Tresoor

Haags gerucht: Samsom minister Energietransitie?

In de Haagse wandelgangen werd deze week de naam Diederik Samsom gefluisterd. Uitkijkend naar een nieuw kabinet mag niet vergeten worden dat er een forse klimaat- en energieopgave aankomt. Daarvoor zou een minister van Klimaat en Energietransitie met bijzondere bevoegdheden noodzakelijk zijn: een kolfje naar Samsoms hand?

En dat is niet zo gek, want hij lijkt de juiste papieren te hebben. Hij begon bij Greenpeace als klimaatactivist, heeft ruime Haagse ervaring en is nu kabinetschef van Europees klimaatcommissaris Frans Timmermans. Samsom zelf geeft desgevraagd aan NRC aan dat hij bijzonder gesteld is op zijn huidige baan in Brussel. Uit navraag bij andere PvdA-prominenten bleken zij inderdaad van de plannen af te weten.

Lees ook: Diederik Samsom, bedankt!

Balletje kan nog alle kanten op rollen
Zeker nu ook bij centrumrechts het zaadje is geplant dat klimaat een kans is in plaats van een bedreiging, wordt bij VVD en CDA ook wel gezien dat een offensieve klimaatpolitiek niet meer te negeren is. Aangezien de formatie momenteel nog verre van rond is en nog niet vast staat dat de PvdA gaat regeren, kan dit balletje nog alle kanten op rollen.