Hernieuwbare energie voor het eerst belangrijkste energiebron EU

27.10.2021 Simone Tresoor

Hernieuwbare energie voor het eerst belangrijkste energiebron EU

"Hernieuwbare energie voor het eerst belangrijkste energiebron EU", kopt Het Parool. Hiermee worden fossiele brandstoffen voor het eerst ingehaald door bronnen zoals wind- en zonne-energie, maar ook biomassa en waterkrachtcentrales. Wel nipt, met 38 procent voor hernieuwbaar tegen 37 procent voor fossiele energie, zo blijkt uit een nieuw rapport van de Europese Commissie.

De Europese Commissie zegt dat deze vooruitgang bemoedigend is, maar dat er nog veel moet gebeuren om de doelstellingen voor 2030 te halen. Hier wordt vooral gedoeld op de maatregelen om de vermindering van de uitstoot met ten minste 55 procent te halen en het bereiken van klimaatneutraliteit tegen 2050

Broeikasemissies in een jaar met bijna 10 procent gedaald
Het rapport meldt tevens de daling van subsidies voor fossiele brandstoffen en daar tegenover een stijging van subsidies voor hernieuwbare energie. Het laat ook zien dat de broeikasgasemissies van de lidstaten in 2020 met bijna 10 procent zijn gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor als effect van de pandemie.

Als men kijkt naar de totale uitstoot in 2020 is de conclusie dat die met 31 procent is gedaald ten opzichte van 1990. De Europese Commissie zal volgend jaar verder onderzoek verrichten naar de langetermijntrends na de pandemie.

Verdere inspanningen nodig om energieverbruik terug te dringen
Ondanks deze geboekte winst ligt het energieverbruik nog steeds boven de doelstellingen uit het Klimaatakkoord voor 2020 en 2030, namelijk een besparing van gemiddeld 1,5 procent per jaar. Vorig jaar daalde het energieverbruik met 1,9 procent en het eindenergieverbruik met 0,6 procent. Volgens de Commissie zijn verdere inspanningen op lidstaat- en EU-niveau nodig om het energieverbruik verder terug te dringen.