Het decennium van actie

18.11.2021 Patrick van der Meulen

Het decennium van actie

‘’Actie, actie en actie. Implementatie, implementatie en implementatie. U kunt op Nederland rekenen en wij rekenen op u.’’ Het waren de woorden van onze demissionaire minister-president Mark Rutte tijdens de Klimaatconferentie van Glasgow (COP26). Klinkt inspirerend en activerend toch? Zeker voor een premier die zelf niet heel veel heeft met visie en duurzame vergezichten.

Terwijl ik deze column voor Solar365 schrijf, schieten de energieprijzen in Europa de pan uit en beginnen we aan de tweede week van COP26 in Glasgow. Buiten klinkt het geschreeuw en de frustratie van een nieuwe generatie, een generatie die wanhopig op zoek is naar een gouden toekomst voor het klimaat. Ik ben op meerdere COP’s geweest en het mooie is, het gebeurt niet binnen maar buiten.

Contrast
Binnen is een groep wereldleiders, CEO’s en lobbyorganisaties aan het onderhandelen over een actieplan om de doelen van Parijs te halen. Een groep van veelal 60-plussers die onderhandelen over wat politiek maximaal haalbaar is in plaats van wat minimaal nodig is. Ze onderhandelen over de toekomst van de tieners en twintigers die buiten in de Schotse regen staan. Het contrast kan niet groter.

De tijd van loze beloftes, mooie doelen die we pas in 2050 gaan meten en afspraken zonder bindende commitments is voorbij. Het is nu tijd voor actie. In het komende decennium zullen we zien of we vandaag zijn begonnen aan de gouden toekomst en daad bij het woord hebben gevoegd of dat COP26 helaas een bewijs van politiek onvermogen is gebleken.

Sprong vooruit
Ik geloof nog steeds dat het kan. Dat het ons als mensheid gaat lukken om andere keuzes te maken. Om werkelijk te kiezen voor een toekomst waarin we de klimaatcrisis oplossen en de uitdagingen van morgen en overmorgen vandaag onder ogen komen. Het mooie is dat het kan.

Binnen tien jaar kunnen we de zon als energiebron weer op één hebben. Een sprong vooruit voor onze aarde, met de schoonste, mooiste, sterkste energiebron die er is. Maar eigenlijk gewoon terug naar de bron die ons al miljoenen jaren van energie voorziet.

Iedere grote verandering begint klein. Gelukkig zijn er al vele stappen gezet en zullen er nog vele volgen.