Hierom was er geen derde prijswinnaar voor de Smart Storage Award 2022

27.04.2022 Joyce Beuken

Hierom was er geen derde prijswinnaar voor de Smart Storage Award 2022

Niemand verliet Solar Solutions International 2022 met een bronzen Smart Storage Award. De reden? De jury kon niet kiezen. Twee partijen gingen er met de tweede prijs van de Smart Storage Awards vandoor. Zowel de SMPLbox van SMPL Battery als de Quasar van Wallbox die Libra Energy naar Nederland haalde, zijn op de tweede plaats geëindigd in het juryrapport, meldde jurylid Edwin van Gastel.

De Wallbox Quasar wordt met name geprezen om de mogelijkheid om bidirectioneel te laden. De SMPLbox is een energiemanagementsysteem dat communiceert met alle duurzame opwekkers. “Zonnepanelen, windmolens, biogas, noem maar op”, vertelt directeur Christian Bergmans.

Energiemarkten gekoppeld
Een algoritme helpt de SMPLbox voorspellen wat er te gebeuren staat op het gebied van vraag en aanbod. Hierop wordt geanticipeerd door op gunstige momenten terug te leveren of te gebruiken. In bepaalde projecten kan zo ook congestieproblematiek worden opgelost. “Nederland telt dertien energiemarkten”, stelt Bergmans. “Die koppelen we allemaal aan een slim bedrijfvoeringssysteem van de klant.”

Met behulp van de SMPLbox kan op de beschikbare aansluiting twee tot vier keer zoveel vermogen aan panelen worden aangesloten. Door slimmer te gebruiken wordt het risico op netcongestie teruggedrongen, vertelt Bergmans.  “We zijn met het apparaat in staat om alles aan elkaar te koppelen. Van panelen tot windmolens. Niemand anders op de beurs biedt die service”, belooft Bergmans.

Extra energie
Ook de Wallbox Quasar kent eigenschappen die netcongestie mogelijk (deels) op kunnen lossen. Bidirectioneel laden biedt namelijk de mogelijkheid om overtollig stroom van het net te tappen. Ook kan de gebruiker zijn of haar woning van stroom voorzien middels de accu van de auto. Kortom, extra energie in het dagelijks leven.

De jury stelde het volgende over de tweede runner-up: “Door als groothandel de Wallbox Quasar naar Nederland te halen, helpt Libra Energy bij het ontsluiten van de elektrische auto als batterij voor zonne-energie. Iedereen zegt het te willen, maar deze Wallbox maakt het daadwerkelijk mogelijk. De nieuwste Wallbox heeft daarbij de mogelijkheid om ook op het moment van stroomstoringen via de black-outmodus woningen op zonne-energie te laten draaien.”