Hoe brandgevaarlijk is zonne-energie nu ?cht?

31.01.2020

Hoe brandgevaarlijk is zonne-energie nu ?cht?

Het komt steeds vaker in het nieuws: brandgevaar bij zonnepanelen. Websites als Wired en RTL Nieuws berichtten er al over. Maar wat is het daadwerkelijke risico? En als het toch gebeurt: wat is de oorzaak van die brand?

Slechte installatie
Verschillende partijen, zoals SMA Benelux, BonGo Solar en website Brandveilig, zijn het erover eens. De overweldigende meerderheid van brandgevallen heeft te maken met een slechte installatie. Slechte verbindingen, het gebruiken van verschillende merken door elkaar én de inzet van incorrect gereedschap liggen hieraan ten grondslag.

‘Met elektrische installaties moet je áltijd rekening houden met brandgevaar’
Gert Westland, Business Development Manager Duurzaam bij Technische Unie legt zijn ervaringen met brandveiligheid aan ons uit. “De media zijn goed in het aandikken van dit soort onderwerpen. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij de problemen met warmtepompen de laatste jaren. Ondanks dat moet je met elektrische installaties áltijd rekening houden met brandgevaar.

Verkeerd gereedschap
"Bij veel klanten waar ik kom om producttraining te geven, merk ik dat ze niet met volle overtuiging hebben gekozen om zonnepanelen te installeren. Ze doen het erbij vanwege de klant vraag. Ook kom ik bij zonnepanelen-installateurs helaas regelmatig tegen dat ze geen DC-gereedschap hebben. Dat resulteert vaak in vonkbruggen. Wij hameren écht op het gebruik van het juiste gereedschap. Wij verhuren ook dat soort gereedschap, zoals DC-tangen."

De juiste combinatie van producten
"Daarnaast adviseren wij ook  installateurs. Over welk specifiek product ze het beste kunnen combineren met die bepaalde connectors bijvoorbeeld. De juiste combinatie is ontzettend belangrijk."

Zonnepanelen-trainingen
"Technische Unie is geen groothandel specifiek voor zonnepaneelsystemen. Maar twee jaar geleden zijn we wel gestart met zonnepanelen-trainingen. Simpele basistrainingen, zoals het monteren van panelen op een schuin dak, plat dak en het veilig aansluiten. Ook daar wordt constant gewezen op het belang van AC/DC, zodat zonnesystemen op de juiste manier én veilig worden aangesloten.”

Concurrentie zorgt voor vakwerk
Met de ongeëvenaarde groei van zonne-energie in de laatste jaren, zullen er steeds meer bedrijven bijkomen die gespecialiseerd zijn in zonnepanelen. Door die concurrentie wordt de installateur waarschijnlijk gestimuleerd om te kiezen voor de juiste manier van installeren en het plegen van onderhoud. En zullen de berichten over brand in zonnepanelen in de nabije toekomst wellicht een kleine uitzondering zijn. 

Solar Solutions International 2020
Brandveiligheid, maar ook cybersecurity, windtests en meer veiligheidsgerelateerde onderwerpen komen allemaal aan bod op dinsdag 17 maart bij Solar Solutions International 2020. Deze middag staan de seminars geheel in het teken van zonne-energie en veiligheid. De grootste zonne-energievakbeurs van Noordwest-Europa vindt plaats van 17 t/m 19 maart en biedt plaats aan talloze exposanten, seminars, workshops en meer. Tickets kunt u hier bemachtigen.