Hoe kunnen veelvoorkomende PV-fouten worden voorkomen?

14.10.2021 Joyce Beuken

Hoe kunnen veelvoorkomende PV-fouten worden voorkomen?

Een ongeluk zit niet alleen in een klein hoekje, ook op het dak. Wat zijn veelvoorkomende fouten bij PV-installaties, en hoe kunnen deze voorkomen worden?

Tegen het einde van de eerste dag van Solar Solutions International worden de grootste struikelblokken uit de zonnepanelenbranche blootgelegd. Mark van Stralen, producttrainer bij Esdec, deelde de belangrijkste inzichten op het gebied van veiligheid rondom installaties.  

Esdec is ruim vijftien jaar actief op het gebied van dakgebonden systemen. Het bedrijf bedient zowel residentiële als commerciële projecten, van eenvoudig tot complex. Hiermee doelt Van Stralen op daken met afwijkende vormen en daken met obstakels, zoals airco’s of lichtkoepels. Met Esdec’s FlatFix Fusion montagesysteem kan dit volgens Van Stralen gemakkelijk worden omzeild. Maar, zoveel oplossingen als de experts kennen, zoveel fouten liggen er ook op de loer. 

BOM
Van Stralen steekt van wal. “De bill of materials, in de volksmond ook wel BOM of materiaallijst genoemd, is leidend voor een juiste installatie maar komt vaak niet overeen met wat er in de praktijk gebruikt wordt. Daarnaast worden panelen op plekken geplaatst waarvan op voorhand bepaald is dat de plek niet ideaal is.” Hierdoor wordt bijvoorbeeld de ruimte ingenomen die nodig is voor valbeveiliging.

Draaien
Uit ijdelheid lijken deze voorschriften en plannen weleens te worden vergeten. Van Stralen betreurt dit. Des te meer omdat Esdec een tool heeft ontwikkeld die de installateur hierin ontzorgt. Uit de calculator rolt na het invullen van alle belangrijke projectparameters een kant en klaar ballastplan, dat rekening houdt met alle restricties. Maar, waarschuwt Van Stralen, “zelfs als een installateur een dergelijk plan met onze calculator berekent, kan diegene alsnog besluiten om zich er niet aan te houden.”

Risico’s die men dan loopt, is bijvoorbeeld schade aan het dak, wanneer de verkeerde dakbedekking geselecteerd wordt. Te lichte ballastering van het systeem kan ook voorkomen, in het geval dat niet de juiste dakhoogte wordt ingevoerd of een verkeerde windzone geselecteerd wordt. Met alle gevolgen van dien. “Een tijd geleden was er een incident met schade waarbij na inspectie bleek dat een installateur een plan – na de calculatie – 45 graden besloot te draaien. Dan kan het dus goed fout gaan.”

Parameters
Na het invoeren van de ballastcalculatie staat de uitvoerder van het project er niet alleen voor. “Samen met onze afdeling ‘technical support’ kan er gekeken worden of alles klopt. Dit bieden we bij grotere projecten aan om de kans op praktijkfouten nog verder te verkleinen.” De calculator houdt rekening met verschillende parameters, zoals windzone, hoogte en hoeveel graden het paneel gedraaid ligt. Meten is dus nog altijd weten, zo kan worden geconcludeerd na het verhaal van Van Stralen.