Hoe zou de wereld eruit zien als het zou draaien op zonne-energie?

14.06.2022 Nina Groot

Hoe zou de wereld eruit zien als het zou draaien op zonne-energie?
© Het Nieuwe Instituut

Hoeveel energie heb jij vandaag en hoeveel heb je nodig? Met deze open vraag begint de overzichtstentoonstelling The Energy Show – Zon, zonne-energie en menskracht die van 3 september tot 6 maart te zien is in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. De tentoonstelling is samengesteld door curator en tevens ontwerper Matylda Krzykowski.

De tentoonstelling draait compleet om de zon en de mogelijkheden om hiermee te ontwerpen. Het staat stil bij het persoonlijke energieniveau van de bezoeker, toont tientallen innovatieve voorbeelden van zonne-energietechnologie en werkt toe naar één vraag: Hoe zou de wereld eruit zien als hij zou draaien op zonne-energie? 

The Energy Show is onderdeel van de eerste editie van The Solar Biënnale, waarvan Het Nieuwe Instituut dit jaar partner en tevens de hoofdlocatie is. De Biënnale heeft het doel om mensen te laten beleven hoe we zonne-energie in een post-fossiele toekomst een onderdeel kunnen laten worden van onze dagelijkse leefomgeving. Dit jaar is Rotterdam de gaststad van het internationale evenement dat in september en oktober plaatsvindt.

Chronologische volgorde
De tentoonstelling wordt op chronologische volgorde ingedeeld en neemt haar bezoekers mee op een reis door de historie van de zon. Bij binnenkomst wordt het publiek middels levendig ingerichte ruimtes gevraagd om eerst bewust na te denken over de eigen energiecultuur. Waarna de bezoeker kennismaakt met een breed scala aan zowel projecten als objecten rondom zonne-energietechnologie, die onder meer afkomstig zijn uit het Museum of Solar Energy.

Van de eerste doorbraken van zonne-energie in de vorige eeuw, tot vooruitstrevende projecten die echt de energietransitie vooruit helpen. De expositie benadrukt het brede onderwerp niet alleen vanuit een technologisch en economisch standpunt, maar ook vanuit een ecologisch en sociaal standpunt.

Eigen initiatieven delen
Initiatiefnemer Matylda Krzykowski en Het Nieuwe Instituut willen de bezoekers, beoefenaars uit de branche en andere geïnteresseerde partijen de mogelijkheid geven om hun eigen inspanningen voor zonne-energie te leveren. Dit wordt bereikt door de Solar Ideas, een open oproep voor items, tekeningen, foto's, woorden en andere documentatie. Een selectie hiervan zal worden getoond tijdens de tentoonstelling.