Hoeveel kost het om bedrijfsdaken geschikt te maken voor PV?

13.01.2022 Joyce Beuken

Hoeveel kost het om bedrijfsdaken geschikt te maken voor PV?

Het regeerakkoord beaamt het: PV moet het dak op. In Nederland zijn we daar hard mee op weg. Niet ieder dak is echter geschikt. Tijdens de webinar Constructieve beperkingen voor zon op dak in utiliteitsbouw van TKI Urban Energy tackelen experts de drempels die installateurs ervan weerhouden de daken te vullen.

Wouter Vink, projectleider bij SYSTEMIQ, vertelt van kop tot staart over het onderzoek en de uitkomst. “Er zijn zes parameters die geanalyseerd worden. Het materiaal van de constructie en het dak, het dakoppervlak, de hellingshoek, het bouwjaar en de gevolgklasse. Er wordt onderscheid gemaakt in de mate van interventie die nodig is om het pand te ontsluiten voor zonnepanelen.” 80 tot 90 procent van daken in de utiliteitsbouw met potentie voor zonnepanelen heeft geen of een lichte constructieve beperking.

Doorberekening
Er worden vier bouwtypen gehanteerd voor de doorrekening van de benodigde interventies: Distributiecentra, agrarische bijgebouw, industriepanden en oude panden. “Bij deze bouwtypes horen aannames met betrekking tot bijvoorbeeld het materiaal, de gevolgklasse en het gewicht.”

Vink toont de doorberekening van welke interventies de oplossing kunnen bieden voor iedere groep. Zo heeft de groep waarbij de ballast moet worden verminderd onder meer baat bij het verbeteren van waterafvoer, het verminderen van de grindlaag en het vervangen van isolatie en dakbedekking. Het onderzoek gaat nog een stap verder door de kosten en effectiviteit per interventie te berekenen.

Doorberekening benodigde interventies (TKI Urban Energy)

“Een constructieve interventie voor lichtbeperkte daken kost circa 15 euro per vierkante meter. Voor daken waarbij een zware interventie nodig is bedragen de kosten gemiddeld 75 euro per vierkante meter”, vat Vink samen. Agrarische bijgebouwen zijn volgens het onderzoek veelbelovend. “De potentie is hoog terwijl de interventiekosten laag zijn.”

Tot slot deelt Vink de belangrijkste inzichten van het onderzoek. “Het ontsluiten van het potentieel van ‘geen en lichtbeperkte’ daken voor zon-op-dak bedraagt circa 120 tot 180 miljoen euro per jaar voor interventies. Ondertussen zijn de marges van zon-op-dak-projecten gedaald en daarmee is er een kleiner budget voor constructieve interventies.”

TKI Urban Energy organiseert met regelmaat informatieve webinars en andere activiteiten om de sector te informeren over innovaties. Je vindt alle aankomende evenementen op de website.