Holland Solar: ‘Extra geld voor CCS in tegenspraak afspraken Klimaatakkoord’

22.09.2021 Simone Tresoor

Holland Solar: ‘Extra geld voor CCS in tegenspraak afspraken Klimaatakkoord’

In het koffertje van Prinsjesdag zat bijna 7 miljard euro voor extra klimaatmaatregelen. Holland Solar, de belangenbehartiger van de Nederlandse zonne-energiesector, ageert vandaag tegen het bedrag dat het demissionair kabinet uittrekt voor een verruiming van de hoeveelheid te subsidiëren fossiele CO2-afvang en opslag (CCS) met 2,5 megaton en extra geld voor de infrastructuur hiervoor.

Holland Solar: ”Deze extra ruimte voor CCS is in tegenspraak met de afspraken uit het Klimaatakkoord. Daar was deze techniek – vanwege de grote restemissies en het gebruik van fossiele energie – juist gemaximeerd op 7,2 megaton. Door voor deze route te kiezen staat dit Kabinet de echte transitie naar hernieuwbare energie in de weg.” 

Bij behalen capaciteit word SDE++ volgend jaar al beeindigd
Het kabinet beknot helaas de CO2-vrije route van elektriciteit uit wind op land en zon op dak door vast te houden aan de 35 terawattuur capaciteit. Bij het behalen van deze capaciteit zal de SDE++ voor zon- en windprojecten volgend jaar al worden beëindigd. Verbazing heerst dat er geen geld wordt uitgetrokken voor het overbelaste elektriciteitsnet dat juist gesterkt moet worden om de industrie te helpen de overstap naar schone elektriciteit te maken.

Marjolein Demmers, directeur Natuur & Milieu is het eens met van Holland Solar: “Het kabinet laat oren hangen naar lobby van de fossiele industrie. Ze doet dit door het subsidieplafond voor CO2-opslag onder de Noordzee los te laten. Dit is onbegrijpelijk en druist in tegen de gemaakte afspraken in het Klimaatakkoord. Het loslaten van het subsidieplafond is bovendien onnodig na het stopzetten van Athos, een van de grootste CO2-opslagprojecten in Nederland. Dit komt omdat Tata Steel voor de waterstofroute heeft gekozen.”

Hogere elektriciteitsprijzen
Holland Solar ziet de noodzaak voor extra actie om de CO2-uitstoot te beperken. Zeker als Nederland kiest voor een verhoging van de CO2-doelstelling voor 2030 van -55 procent (nu -49 procent). Maar de beperking  van hernieuwbaar op land en het ontbreken van middelen voor het elektriciteitsnet passen daar juist niet in; zeker in het licht van de benodigde hoeveelheden duurzame elektriciteit nu en in de nabije toekomst. Dit zal de elektriciteitsprijzen alleen maar verder opdrijven en daarmee ook de kosten voor (in)directe elektrificatie van de industrie, gebouwde omgeving en mobiliteit.