Hop, hop, zon er op

04.02.2021 Odile Rasch

Hop, hop, zon er op

Wat is logischer dan alle bebouwde oppervlaktes die geschikt zijn, vol te leggen met zonnepanelen? Daar kan (bijna) niemand tegen zijn. Daken van huizen, stallen, bedrijven, overheidsgebouwen, geluidsweringen, parkeerterreinen, vangrails, gevels en wat nog meer. In alle Regionale Energiestrategieën in Nederland worden optimistische inschattingen gemaakt van de elektriciteitsopbrengst hiervan. We organiseerden in Noord-Holland een online kennisdag hierover voor iedereen met interesse. Experts, ervaringsdeskundigen, gemeenten en provincie lieten aan de hand van goede voorbeelden zien dat het allemaal mogelijk is. De provincie Noord-Holland heeft zelfs een prachtige tool laten ontwikkelen waarop je simpel kan zien welke parkeerterreinen geschikt zijn om te overkappen met zon. Met als doel deze ontwikkeling te versnellen. Hop, hop, zon er op. Hoe moeilijk kan het zijn?

En dan de praktijk. Dat is een stukje weerbarstiger. Dat voelt niet altijd als hop, hop, maar meer als stop, stop. Er zit nog van alles in de weg. Zo’n stoplicht kan het netwerk zijn. De draadjes zijn dun, juist op de plekken waar daken van grote boeren klaar liggen om gevuld te worden met zonnepanelen. Dat gebeurt met succes maar er zijn boeren in ons gebied die al wel zonnepanelen hebben, maar nog geen aansluiting op het net. Dat leidt tot frustratie en onbegrip en soms zelfs tot rechtszaken tussen de initiatiefnemers en de netwerkbeheerder. En ook bij raadsleden die graag zien dat de daken volledig worden benut, voordat ze andere plekken overwegen voor de opwek van duurzame energie.

Ik spreek deze partijen regelmatig. Staan ze in een patstelling? Nee, dat niet. Het goede nieuws is dat ze dezelfde kant op gaan. Veel zonnepanelen aansluiten op het net. En dat gebeurt ook. Vorig jaar zijn alle records verbroken. Liander alleen al sloot meer dan 700 zonne-installaties per week op haar netwerk aan. In Noord-Holland Noord zo’n 30% meer dan het jaar ervoor. Dat stemt hoopvol. Maar we kunnen niet ontkennen dat het op plaatsen ook (nog) niet kan. Dat het versterken van het netwerk complex en arbeidsintensief is en benodigde vergunningstrajecten traag zijn. En dat dit veel kosten met zich meebrengt als we het overal willen (en dat gaan we uiteindelijk terug zien op onze energierekening). Dus ja, hop, hop, veel zon er op. Maar niet overal. We kunnen ons niet rijk rekenen en denken dat het overal kan en tijdig lukt. En heb je plannen? Voorkom frustratie en zoek eerst contact met de netwerkbeheerder.

Maar nog even terug naar de parkeerterreinen. Dat is nog onontgonnen terrein. In heel Noord-Holland is er nog maar een met zonnepanelen! Parkeerterreinen liggen vaak in de buurt van flinke energievragers, dus er is een stekker om ze aan te sluiten. En vaak is de gemeente eigenaar van de grond. Dus wat let ons? Ik kan redenen bedenken: er is geen tijd voor vrijgemaakt, de businesscase is nog wat wankel of er is weerstand. Maar goed, zo is er overal wel wat. Mijn oproep aan marktpartijen (commercieel of coöperatief) is: meld je! Doe je voordeel met die tool en ontzorg de gemeente door te zorgen voor een mooie inpassing in en goede participatie met de omgeving. Er is nog een wereld te winnen.

Kijk op www.parkthesun.com voor geschikte parkeerplaatsen om te overkappen met zonne-energie in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. En op de site van Energioregio NHN voor de kennissessie over zon op dak.