Huzarenstukje: astronauten installeren zonnepanelen ISS

21.06.2021 Simone Tresoor

Huzarenstukje: astronauten installeren zonnepanelen ISS

Terwijl de meeste vaders afgelopen zondag genoten van hun ontbijt op bed en mooi ingepakte cadeaus, deden de astronauten Thomas Pesquet en Shane Kimbrough bij het International Space Station (ISS) iets van een hele andere orde: ze verbleven zes uur lang buiten het station om nieuwe zonnepanelen aan te sluiten.

Eigenlijk hadden de panelen woensdag al geïnstalleerd moeten zijn, maar toen liepen de astronauten tegen technische problemen aan waardoor de missie moest worden afgebroken, schrijft the Guardian. Inmiddels zijn er al bijna 250 missies buiten het ISS uitgevoerd om het ruimtestation te onderhouden of te vernieuwen. De astronauten zitten tijdens deze missies met kettingen vast aan het ruimtestation.

Uitrolbare zonnepanelen
Eerder deze maand kwamen de 19-meter lange uitrolbare zonnepanelen aan bij ISS in een onbemande raket. De bedoeling is dat de panelen het ISS genoeg elektriciteit verschaffen om de komende jaren meer experimenten uit te voeren en toeristen te kunnen ontvangen. De zonnepanelen hebben een verwachtte levensduur van vijftien jaar.

'Bedankt voor het werken met ons op een zondag'
De ruimtewandeling was live op televisie te volgen en zorgde na afloop voor een staande ovatie vanuit Mission Control. De panelen ontrolden zich als een rode loper zodra de laatste set bouten was losgedraaid. Het proces van het afrollen duurde tien minuten. Pesquet riep enthousiast: "Het is prachtig". "Goed gedaan, allebei", antwoordde Mission Control toen de operatie was voltooid. "Dat was geweldig om te zien."

Aan het einde van de zes en een half uur durende ruimtewandeling wenste Kimbrough, die zelf drie kinderen heeft, 'Happy Father's Day' aan alle vaders van de vluchtleiding. “Bedankt voor het werken met ons op een zondag.”