IEA wil haast maken met de energietransitie

18.05.2021 Jan de Wit

IEA wil haast maken met de energietransitie

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) stelt in een nieuw rapport dat er wereldwijd radicale keuzes gemaakt moeten worden om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Volgens het energieagentschap betekent dat geen nieuwe olie- en gasvelden en investeringen in energiecentrales op kolen, maar doorpakken met hernieuwbare energie.

"Als we de klimaatdoelen willen halen, moeten we stoppen met investeren in nieuwe olie-, gas- en kolenprojecten", zegt IEA-directeur Fatih Birol. Zijn organisatie stelt voor om in 2035 te stoppen met de verkoop van auto's die op fossiele brandstoffen rijden en vijf jaar daarna zou de internationale elektriciteitssector CO2-neutraal moeten zijn.

Vier keer zoveel capaciteit
In 2050 moet bijna 90 procent van de energie wereldwijd uit hernieuwbare bronnen komen, zoals zonne-energie. De IEA rekende uit dat om de doelen te halen er vanaf 2030 jaarlijks vier keer zoveel capaciteit aan zonne- en windenergie moet worden gerealiseerd als afgelopen jaar, terwijl 2020 al een recordhoeveelheid aangesloten hernieuwbare stroom opleverde. Voor de overige energievraag ziet de IEA een rol weggelegd voor kerncentrales.

3 biljoen extra investeren
Om wereldwijde CO2-neutraaliteit te bereiken, is vanaf het ijkpunt 2030 ieder jaar 5 biljoen dollar aan investeringen nodig. De huidige investeringkracht van 2 biljoen dollar zal daarom fors versterkt moeten worden.