IEA: zonne-energie wordt koning

10.11.2020 Simone Tresoor

IEA: zonne-energie wordt koning

Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) zal de wereldwijde groei van groene elektriciteit in 2020 een recordniveau bereiken. Dit staat in schril contrast met de afname in de fossiele-brandstoffensector als gevolg van de corona-pandemie.

Het IEA-rapport, dat vandaag is gepubliceerd, laat zien dat in 2020 bijna 90% van de nieuw toegevoegde capaciteit voor het opwekken van elektriciteit duurzaam is en slechts 10% wordt aangedreven door gas en kolen. De groei in groene stroom wordt gedreven door zon, wind en waterkracht. Ook de waarde van aandelen in zonne-energiebedrijven is sinds december 2019 meer dan verdubbeld. Deze  trend zet groene stroom op koers om in 2025 de grootste energiebron ter wereld te worden.

Robuuste groei duurzame energie

 "Duurzame energie trotseert de moeilijkheden die door de pandemie worden veroorzaakt en vertoont een robuuste groei, terwijl de markt voor fossiele brandstoffen een turbulente tijd achter de rug heeft omdat de vraag vanuit transport en andere sectoren daalde,” volgens Fatih Birol, uitvoerend directeur van het IEA.

De capaciteit van zonne-energie is sinds 2010 achttien keer zo groot en van windenergie vier keer zo groot geworden. "Ik voorspel dat zonne-energie de nieuwe koning van de mondiale  elektriciteitsmarkt wordt. In 2025 zullen duurzame energiebronnen naar verwachting een derde van de elektriciteit ter wereld leveren waarmee steenkool na vijf decennia van zijn troon gestoten wordt,” zegt Birol.

Beleidsonzekerheden remmen af

Volgens het IEA is er 2021 een nog sterkere groei te verwachten vanuit India en Europa maar zou, onder het huidige beleid, de groei in 2022 iets kunnen afnemen. "Duurzame energiebronnen zijn veerkrachtig gebleken tijdens de COVID-crisis, maar ze zijn niet goed bestand tegen beleidsonzekerheden", zei Birol. “Overheden zullen deze problemen moeten aanpakken om de transitie naar schone energie te versnellen.”