IKEA en Rockefeller Foundation investeren miljard dollar in hernieuwbare energie voor armen

22.06.2021 Joyce Beuken

IKEA en Rockefeller Foundation investeren miljard dollar in hernieuwbare energie voor armen

De IKEA Foundation en The Rockefeller Foundation bundelen hun krachten om een wereldwijd platform ter waarde van 1 miljard dollar op te zetten voor de bestrijding van klimaatverandering en energiearmoede. Het platform gaat dit jaar nog van start en heeft als doel 1 miljard ton broeikasgasemissies te verminderen en een miljard mensen te voorzien van hernieuwbare energie.

Rockefeller Foundation is een van de invloedrijkste goede doelen ter wereld en bestaat sinds 1913, toen het in New York werd opgericht door oliemagnaat John D. Rockefeller.

De hernieuwbare energie wordt opgewekt uit bronnen dicht bij de plaats van gebruik, in plaats van gecentraliseerde bronnen zoals elektriciteitscentrales. Het nieuwe mondiale platform zal toezicht houden op de fondsen van de organisaties. Het is de bedoeling om schone en betrouwbare energie te leveren aan de 800 miljoen mensen wereldwijd die op dit moment nog geen elektriciteit hebben, en aan nog eens 2,8 miljard mensen die onbetrouwbare toegang hebben.

Efficiënte investering
Hoewel de financiering van de energietransitie wereldwijd is toegenomen, hebben veel organisaties moeite om levensvatbare, investeringsklare projecten te selecteren. Als gevolg daarvan zijn veel opkomende economieën nog steeds afhankelijk van onbetrouwbare en vervuilende energiebronnen. Door een platform te creëren dat het geld efficiënter in kan zetten, en op een schaal die de uitbreiding van lokale hernieuwbare energieprojecten ondersteunt, zullen overheden beter in staat zijn om hernieuwbare elektrificatie- en ontwikkelingsdoelstellingen te halen.

Per Heggenes, CEO IKEA Foundation: "Als het wereldwijde energieverbruik niet verandert van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie, zullen we de ambities van het Klimaatakkoord van Parijs niet halen en zullen miljoenen gezinnen in armoede achterblijven. We moeten eerlijk zijn en erkennen dat de huidige aanpak niet de impact oplevert die de wereld nodig heeft in de tijd die we hebben."

Armoede door corona
Heggenes vervolgt: "Onze gezamenlijke ambitie is om een platform te creëren dat programma's voor hernieuwbare energie ondersteunt die snel en efficiënt broeikasgasreducties kunnen opleveren en de energietransitie kunnen versnellen. Uiteindelijk willen we landen en gemeenschappen verenigen in dringende acties om de klimaatcrisis aan te pakken, 1 miljard ton broeikasgasemissies te verminderen en zo hopen we het leven van een miljard mensen positief te beïnvloeden."

"Miljoenen levens en triljoenen dollars zijn verloren gegaan door COVID-19, waardoor mensen na decennia van vooruitgang weer in armoede zijn vervallen. De gevolgen van de klimaatcrisis zullen dit nog erger maken, en daarom moeten we nu investeren om deze neerwaartse spiraal om te keren," stelt Dr. Rajiv Shah, voorzitter van The Rockefeller Foundation.

Schoon en betrouwbaar
Hij voegde eraan toe: "Grootse, gedurfde en baanbrekende samenwerking en investeringen zijn niet alleen voor de korte termijn nodig, maar ook voor de lange termijn, om een betere toekomst op gang te brengen. Daarom kondigen wij onze grootste toezegging tot nu toe aan en bundelen wij onze krachten met de IKEA Foundation om die investering te verdubbelen. Ons partnerschap zal de financiering en middelen vrijmaken die essentieel zijn om schone, betrouwbare elektriciteit te leveren die het leven en de bestaansmiddelen van mensen overal verbetert."