In de rij voor de eerste zonneauto

03.03.2021

In de rij voor de eerste zonneauto
Aptera

330 mensen mogen zich de gelukkige eigenaar noemen van de eerste zonneauto ter wereld. De Aptera was binnen 24 uur uitverkocht en bijna 7500 mensen hebben al een aanbetaling gedaan voor volgende partijen, zo meldt de Washington Post. Daarmee is de auto, die in een keer 1600 kilometer kan afleggen, een groot succes.

Toch kunnen de kopers er voorlopig nog niet in rijden. De eerste modellen worden volgens Aptera dit jaar gebouwd, maar gezien het feit dat de fabrikant eerder al failliet ging is dat nog even spannend. Daarnaast is de auto in Europa nog niet goedgekeurd.

Elektrisch en op zon

Het enthousiasme komt echter door het opvallende ontwerp en de beloftes. Want de Aptera is zo ontworpen dat het volgens de makers de minst mogelijke weerstand kent. Volgens hen gebruik je bij een reguliere auto 60% van je brandstof om lucht weg te drukken als je rijdt. Bij dit design zou dat bijna nihil zijn.

De tweezitter is een elektrische auto, maar op de ombouw zijn ook zonnecollectoren geplaatst waarmee je in totaal zo’n 65 kilometer kunt rijden. Hij rijdt op drie wielen, haalt een snelheid van 177 kilometer per uur en accelereert van 0 naar 100 kilometer per uur in minder dan vier seconden. De hypermoderne auto kost omgerekend naar euro’s ongeveer 21.500 euro.

Anje Hoogland