Installatie hernieuwbare energie met 50% gestegen in 2020

06.04.2021 Joyce Beuken

Installatie hernieuwbare energie met 50% gestegen in 2020

Ondanks de crisis is er in 2020 meer dan 260GW aan hernieuwbare energiecapaciteit toegevoegd. Het installatierecord van het voorgaande jaar is daarmee met maar liefst 50% overtroffen. Dit maakt het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie (IRENA) vandaag bekend.

De wereldwijde toevoeging van hernieuwbare energiecapaciteit in 2020 overtrof eerdere schatting en alle vorige records, ondanks de economische vertraging die het gevolg was van de COVID-19 pandemie. Volgens gegevens die IRENA vandaag heeft vrijgegeven, heeft de wereld vorig jaar meer dan 260 gigawatt (GW) aan hernieuwbare energiecapaciteit toegevoegd, waarmee de uitbreiding ten opzichte van 2019 met bijna 50 procent is overtroffen.

Uit IRENA's jaarlijkse Renewable Capacity Statistics 2021 blijkt dat het aandeel van hernieuwbare energie in alle nieuwe opwekkingscapaciteit voor het tweede jaar op rij aanzienlijk is gestegen. Meer dan 80 procent van alle nieuwe elektriciteitscapaciteit die vorig jaar is toegevoegd is hernieuwbaar. Zonne- en windenergie zijn goed geweest voor 91 procent van de nieuwe hernieuwbare energiebronnen.

Fossiele brandstoffen maken ruimte

Het stijgende aandeel van hernieuwbare energiebronnen is gedeeltelijk toe te schrijven aan de netto-ontmanteling van met fossiele brandstoffen opgewekte elektriciteit in Europa, Noord-Amerika en voor het eerst in heel Eurazië (Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, de Russische Federatie en Turkije). De totale toevoeging van fossiele brandstoffen is gedaald van 64 GW het jaar daarvoor tot 60 GW in 2020, wat wijst op een aanhoudende neerwaartse trend in de uitbreiding van fossiele brandstoffen.

Grote reset

"Deze cijfers vertellen een opmerkelijk verhaal van veerkracht en hoop. Ondanks de uitdagingen en de onzekerheid van 2020 is hernieuwbare energie naar voren gekomen als een bron van onmiskenbaar optimisme voor een betere, rechtvaardigere, veerkrachtige, schone en rechtvaardige toekomst," aldus IRENA-directeur-generaal Francesco La Camera. "De grote reset bood een moment van bezinning en een kans om ons traject af te stemmen op het pad naar inclusieve welvaart, en er zijn tekenen dat we dat aangrijpen.”

Bron van inspiratie

"Ondanks de moeilijke periode is 2020, zoals we hadden voorspeld, het begin van het decennium van de hernieuwbare energie", vervolgt La Camera. "De kosten dalen, de markten voor schone technologie groeien en nooit eerder waren de voordelen van de energietransitie zo duidelijk. Deze trend is niet te stoppen, maar zoals uit de evaluatie van onze World Energy Transition Outlook blijkt, is er nog enorm veel te doen. Uit onze 1,5°C-verkenning blijkt dat er aanzienlijke geplande energie-investeringen moeten worden geheroriënteerd om de overgang te ondersteunen, willen we de doelstellingen voor 2050 halen. In dit kritieke decennium van actie moet de internationale gemeenschap naar deze trend kijken als een bron van inspiratie om verder te gaan," concludeert hij.

De toename van de geïnstalleerde capaciteit met 10,3 procent betekent een uitbreiding die de langetermijntrends van een meer bescheiden jaarlijkse groei overtreft. Eind 2020 bedroeg de mondiale opwekkingscapaciteit uit hernieuwbare energiebronnen 2799 GW, waarvan hydro-energie  nog steeds het grootste deel voor zijn rekening neemt (1211 GW). Zonne- en windenergie zijn hun achterstand overigens snel aan het inlopen. De twee bronnen van hernieuwbare energie domineerden de capaciteitsuitbreiding in 2020 met 127 GW en 111 GW aan nieuwe installaties voor respectievelijk zon en wind.

Wereldwijd contract

China en de Verenigde Staten waren de twee belangrijkste groeimarkten vanaf 2020. China, nu al 's werelds grootste markt voor hernieuwbare energiebronnen, voegde vorig jaar 136 GW toe, waarvan het grootste deel voor rekening kwam van 72 GW windenergie en 49 GW zonne-energie.  De Verenigde Staten installeerden vorig jaar 29 GW aan hernieuwbare energie, bijna 80 procent meer dan in 2019, inclusief 15 GW aan zonne-energie en ongeveer 14 GW aan windenergie. Afrika bleef geleidelijk uitbreiden met een toename van 2,6 GW, iets meer dan in 2019, terwijl Oceanië de snelst groeiende regio bleef (+18,4%). Het aandeel van deze regio in de wereldwijde capaciteit is alsnog relatief klein en bijna alle uitbreiding vond plaats in Australië.