Invloed energiecoöperaties stijgt

04.02.2021

Invloed energiecoöperaties stijgt

De impact van Nederlandse energiecoöperaties stijgt, blijkt uit de Lokale Energie Monitor van klimaatstichting HIER. De 623 Nederlandse energiecoöperaties hebben een dikke vinger in de pap bij de energietransitie, valt te lezen bij Hier Opgewekt.

De opbrengsten uit hun wind-, zon- en warmteprojecten zullen ook de komende jaren groeien en de organisaties worden steeds professioneler. Inmiddels is het voor bijna alle Nederlanders mogelijk aan te sluiten bij een lokale energiecoöperatie.  Positief is dat de opbrengsten van duurzame energieprojecten in de regio blijven, zodat de lokale omgeving ervan profiteert. Het is fantastisch dat inmiddels bijna elke Nederlander mee kan doen met zijn lokale energiecoöperatie. Verreweg de meeste zon op dak projecten gerealiseerd door lokale coöperaties zijn overigens te vinden in Amsterdam. 

95% van de Nederlanders kan aansluiten

Na zeven jaar groei van het aantal coöperaties lijkt de groei dit jaar iets te verminderen. Inmiddels vind je ze overal in Nederland, al zeker in 85% van de gemeenten, waar bij elkaar 95% van de bevolking woont en zijn er ongeveer 97.000 leden. Ook worden er inmiddels projecten voor huurders ontwikkeld. Het initiatief Delen Duurzame Energie ontwikkelt bijvoorbeeld zonprojecten voor woningcorporaties, zodat ook sociale huurders kunnen deelnemen aan een coöperatief project.

Ontwikkeling naar professionele organisaties

De coöperaties krijgen steeds meer een maatschappelijke rol toebedeeld waarin ze kunnen meedenken en meebeslissen over het lokale of regionale energiebeleid. Dit dwingt ze ook een professionelere rol aan te nemen. Meer dan om kwantiteit gaat het nu om de kwaliteit en een stap maken naar de doorontwikkeling naar dynamische en effectieve coöperaties met meer eigen projecten, leden en deelnemers. Ook zie je dat steeds meer coöperaties zich in regionale, provinciale en zelfs landelijke samenwerkingsverbanden organiseren.

Voor alle alternatieve energiebronnen groeit de impact van energiecoöperaties flink. Lees het complete artikel op onze zustersite warmte365.