Is vlamboogdetectie fantoombestrijding?

11.02.2022 Simone Tresoor

Is vlamboogdetectie fantoombestrijding?

Een installateur zal wellicht zijn wenkbrauwen ophalen als je hem vraagt of hij vlamboogdetectie noodzakelijk vindt bij een door hem aangelegde PV-installatie. Hij zal misschien zeggen dat hij een vakman is die deugdelijke installaties aflevert en dat vlamboogdetectie fantoombestrijding is.

Maar als je diezelfde installateur vraagt of hij het een goed idee vindt nergens meer een aardlekschakelaar te plaatsen, dan wijst hij naar zijn voorhoofd. En daar heb je het antwoord: iedereen kan een fout maken, zelfs de beste installateur. Veiligheid voor alles dus.

Solar Gateway
Jochem van Raak, product en salesmanager bij Dijkman Elektrotechniek, is groot voorstander van het toepassen van vlamboogdetectie bij residentiële of commerciële projecten. Zeker bij nieuwbouwprojecten met BIPV is het de overweging waard, al begint het uiteraard bij een goed ontwerp. Dijkman is importeur van elektrotechnische componenten. Drie jaar geleden zijn ze begonnen met de vlamboogdetectiesystemen van Arcostop.  

Het bedrijf is druk bezig met het innoveren en ze zijn vooral trots op de koppeling van hun vlamboogdetectiesystemen met de Solar Gateway. Met dit energiemanagementsysteem kan men stroomgebruik optimaal sturen en daardoor zo slim mogelijk gebruik maken van het PV-systeem. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk te stoppen met terugleveren als de energieprijzen negatief zijn.

Het systeem kan vlambogen detecteren voordat ze beginnen
“Er is een Solar Gateway-integratie met de Arcostop-vlamboogdetectie waarmee je het systeem kunt monitoren om vlambogen te detecteren voor ze beginnen. Mocht er iets fout gaan, dan krijgt de eigenaar van het PV-systeem een pushmelding op zijn telefoon en kan zo ingrijpen voordat het echt mis gaat. Dat systeem wordt door ons steeds verder doorontwikkeld en wordt steeds effectiever”, aldus Van Raak.

Van Raak: “We plaatsen momenteel veel van onze vlamboogpreventiesystemen achteraf bij al geplaatse PV-systemen. Vaak is dat nadat de verzekeraar langs is geweest om de boel te herverzekeren. Verzekeraars worden steeds kritischer qua veiligheidseisen en dan is vlamboogdetectie wenselijk. Er wordt momenteel ook gewerkt aan een Europese norm hieromtrent, maar die komt pas in 2023. Het is dus verstandig die norm voor te zijn en het systeem bij nieuwe grote projecten gewoon in te bouwen.”

Vlamboogtrekker simuleert vlamboog
Hij vervolgt: “We zijn bijzonder trots op onze vlamboogtrekker, die uniek in Nederland en zelfs Europa is. Hij kan gebruikt worden om de werking van een vlamboogdetectiesysteem te garanderen. Ook TNO gebruikt onze techniek om vlamboogdetectiesystemen te checken. Hiermee kun je namelijk een vlamboog simuleren. Wij zijn voorstander van deze controle bij elk systeem waar vlamboogdetectie wordt geëist en verwachten dat dit ook de norm gaat worden.”

“Wij hebben inmiddels meer dan 200 projecten op ons naam staan, van 10 tot 5.000 panelen. En we steken ons hand in het vuur voor de brandveiligheid hiervan”, besluit hij.

Jochem van Raak is een van de sprekers tijdens Solar Solutions International, 12 tot en met 14 april in Expo Haarlemmermeer, en zal tijdens zijn seminar op dinsdag 14 april om 12.15 uur in ruimte 2 uitleg geven over dit systeem.