ISSO Open: ‘Handreiking voor energieopslag en netinpassing’

09.08.2022 Nina Groot

ISSO Open: ‘Handreiking voor energieopslag en netinpassing’

Tot op heden zijn er geen opleidingen op het terrein van de opslag van elektrische energie. Zonde, want al langer is bekend dat opslag voor een effectieve energietransitie júist belangrijk is.

ISSO Open publiceerde – in opdracht van RVO – de gratis te raadplegen Handreiking energieopslag en netinpassing. Dit is een digitaal document dat de basis uitlegt van elektrische energieopslag en verder veel praktische tips geeft.

“Bij energieopslag in combinatie met zonnepanelen denken veel mensen vaak direct aan het installeren van batterijen. Maar eigenlijk moet je eerst aan andere maatregelen denken, voordat je een vorm van opslag overweegt”, aldus Henry Lootens, specialist DC techniek bij Stichting Gelijkspanning Nederland.

Vandaar dat de handreiking ook ingaat op zaken als de oost-west-opstelling van zonnepanelen en het installeren van meer panelen op een omvormer dan het piekvermogen van die omvormer kan verwerken. Dit zijn allemaal manieren om het energiesysteem efficiënter in te richten.

Tot slot behandelt het document de opbouw en werking van de elektriciteitsmarkt. Zo helpt het de installateur in zijn gesprek met opdrachtgevers. Er worden handvaten gegeven om uit te leggen waarom vormen van energieopslag nu, maar zeker in de toekomst, belangrijk zijn en worden.

De handreiking spitst zich toe op zonnepaneelprojecten van 1 megawattpiek en is gratis te raadplegen via open.isso.nl.