JA Solar rolt DeepBlue-modules uit over de wereld

19.04.2022 Simone Tresoor

JA Solar rolt DeepBlue-modules uit over de wereld

De DeepBlue 3.0 solarmodules van JA Solar hoeven zich niet echt meer te bewijzen. Met een aantal prestigieuze prijzen in de binnenzak is het Chinese bedrijf druk doende hun blauw over de daken en de aarde van de wereld uit te rollen.

Het paneel werd begin maart uitgeroepen tot de meest efficiënte PV-module voor residentiële daken door Deege Solar. De modules zijn voordelig in aanschaf en hebben een hoge efficiëntie. Door de hoge conversie-efficiëntie, betrouwbaarheid en uitstekende stroomopwekking worden ze op grote schaal over de hele wereld toegepast. Eind 2021 stond de teller wereldwijd op meer dan 12 gigawatt in 86 landen.

Zo klein mogelijke milieu-impact
Ook heeft de DeepBlue de Environmental Product Declaration-certificering van UL, de wereldwijde leider op het gebied van veiligheidswetenschap, te pakken. Het geeft een uitgebreide beoordeling over de milieu-impact van de modules gedurende hun gehele levensduur, inclusief mogelijk effecten zoals opwarming van de aarde, smog, aantasting van de ozonlaag, ecotoxiciteit et cetera.

Want hoewel zonne-energie hernieuwbaar is, is de impact van het produceren van PV op het milieu een punt van zorg. JA Solar probeert gedurende de hele levenscyclus van haar producten, van Research & Development, productie, verpakking, vervoer tot recycling, steeds zo te ontwikkelen dat deze impact zo klein mogelijk is.

JA Solar maakt gebruik van eigen PV en waterkracht
Ze maken op hun productiefaciliteiten zoveel mogelijk gebruik van hun eigen PV om elektriciteit op te wekken. Ook wordt er bij hun faciliteit in de provincie Yunnan gebruik gemaakt van schone energie opgewekt door waterkracht, goed voor meer dan 85 procent van het totale energieverbruik van de fabriek.

Het bedrijf is ook bezig met uitbreiden van bedrijfsactiviteiten in het buitenland. Zo is JA Solar in Turkije begonnen met lokale productie van de DeepBlue 3.0 in samenwerking met hun nieuwe partner HSA Enerji A.Ş. De fabriek in Manisa heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van 250 megawatt en draait sinds februari dit jaar.

Grote projecten in Vietnam, Pakistan en Cambodja
Alleen al in maart van dit jaar werden diverse grote projecten afgerond waar de panelen nu zorgen voor schone stroom. In Vietnam zijn 2.882 modules geplaatst op het dak van Yuzhan Group, een grote verpakkingsmaterialenfabrikant. Het project levert 1.700 megawattuur aan stroom en stelt het bedrijf in staat niet alleen zijn energiekosten aanzienlijk te verlagen, maar ook de CO2-uitstoot te verminderen met ongeveer 1.438 ton per jaar.

In Pakistan werden panelen geplaatst voor een 3,12 megawatt zonne-energiecentrale. Hiermee werd het project in Lahore ook meteen het grootste zon-op-dakproject van de stad met een gemiddelde elektriciteitsproductie van 4,2 miljoen kilowattuur per jaar, wat overeenkomt met een CO2-reductie van 2.600 ton. En in Cambodja ligt 1 megawatt aan panelen op de Canadian International School. Het is het grootste zon-op-schooldakproject van het land. Hier wordt 1.300 ton CO2-uitstoot per jaar bespaard.